Ziarul de Duminică

Esecul literaturii de anticipatie (II)

13.07.2007, 23:51 39

Faptul ca anticipatia n-a mirosit explozia telefoniei mobile nu vizeaza doar comunicarea in sine, faptul ca azi aproape oricine poate vorbi imediat cu aproape oricine, aproape oriunde! In doar cativa ani, telefonul mobil a devenit un complex instrument multimedia. Nici asta n-a fost in vreun fel anticipat. Cum n-a fost anticipata nici explozia jocurilor electronice!
In plus, daca ar fi simtit cumva ce urmeaza, autorii SF ar fi fost descumpaniti in obsesia lor de a "perfectiona" calatoriile: ascensiunea uimitoare a tehnologiei comunicatiilor a facut in mare parte INUTILA cucerirea spatiilor!
Am trecut astfel puntea fireasca spre a doua mare lipsa a anticipatiei. In mai toate romanele, povestirile si filmele SF, calculatorul este folosit aproape exclusiv pentru a conduce navele spatiale si a lua decizii dificile. Chiar cand pare sa indeplineasca nevoi personale (holospatiul din Star Trek), in realitate e un fel de sala de gimnastica mintala pentru echipaj, o defulare, o terapie. Nici vorba despre calculatoare personale, ACASA, personalizate in continut si forma - poate spune cineva cum arata desktop-ul capitanului Piccard? -, nici vorba despre comunicari personale, cu prietenii, nu cu tovarasii de lupta, nici vorba despre tinerii care adorm in zori cu capul pe tastatura, nici vorba despre site-uri, link-uri, blog-uri, nici vorba despre mail-uri, SMS-uri, chat-uri, forumuri!!
Nici vorba despre Internet... Incredibil, dar adevarat, literatura de anticipatie n-a anticipat cea mai importanta si cea mai exploziva realizare tehnica a omenirii, Internetul. Cu incalculabile dimensiuni sociale, culturale, stiintifice, economice! Ce sa mai zicem de Internet banking! De altfel, sistemul financiar lipseste aproape cu totul din SF. Ca si cel economic. Ca si cel social (cu mici exceptii). Ca si cel politic. Personajele SF traiesc in grupuri mici, intr-o lume rarefiata, care pare sa nu mai aiba nici o structura, desi se vorbeste deseori despre organizatii intergalactice, ocupate insa doar cu calatoriile si razboaiele.
Si de-ar fi numai atat!. Daca tot am vorbit despre calculatoare, sa tragem cu ochiul la roboti. In literatura de anticipatie acestia sunt fie soldati, fie femei de serviciu. In ambele cazuri, cu forme umanoide (si de aici androizii etc.) Nimic despre robotii industriali care lucreaza fara sa vorbeasca, fara sa aiba nevoie de lumina si, evident, fara sa aiba nevoie sa semene cu oamenii...
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO