Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Ce nu trebuie sa ratati la Festivalul „Enescu"

EVENIMENT / Ce nu trebuie sa ratati la Festivalul „Enescu"

1. Orchestra de camera din Basel; 2. Orchestra de camera din Lausanne, dirijor Christian Zacharias; 3. Orchestra Maggio Musicale Fiorentino; 4. Bernice Coppieters si Chris Roelandt, imagini din spectacolul La Belle, al Baletului din Monte Carlo; 5. Alexandru Tomescu – vioara, Horia Mihail – pian, Razvan Suma – violoncel

27.08.2009, 15:33 90
Cunostinte mai apropiate sau mai indepartate ma suna zilele acestea sa ma intrebe ce le recomand sa vada la Festivalul „Enescu". Evident ca trebuie sa nuantez in functie de gradul de interes al respectivului, de motivul pentru care se duce la concert si chiar de nivelul de experienta intr-ale muzicii clasice. Asadar, o impartire pe categorii este utila in primul rând pentru cei care doresc sa-si achizitioneze bilete la festival.
 
Categoria incepatori
 
Sunt persoane carora le-as recomanda cu precadere noua serie a festivalului, „Teme clasice in versiuni moderne". Este clar ca, in ultimii zece ani, festivalul nostru, care a depasit jumatate de secol de existenta, a devenit si un eveniment monden. Pentru cei care nu au avut pâna acum alt contact cu muzica clasica in afara soneriei telefonului mobil, concertele care incep in seara de 19 septembrie la Opera, cu The Silk Road Ensemble with Yo-Yo Ma, si continua seara de seara la Sala Auditorium sunt cele mai potrivite. Le puteti gasi programul exact pe site-ul festivalului, www.festivalenescu.ro, cautându-le in perioada 19-25 septembrie. Dar sa nu credeti ca este vorba despre concerte populare... Sunt reprezentatii in care genurile muzicale se intersecteaza, se aude clasic, jazz, world music si nu numai, iar capacitatea de relationare a spectatorului este pusa la incercare.
 
Categoria celor aflati in carenta de timp
           
Daca sunteti siguri ca vreti sa vedeti câteva concerte, dar timpul nu va permite sa dedicati decât 2-3 seri acestui eveniment, cred ca trebuie sa le selectati din ciclul "Mari orchestre ale lumii", toate reprezentatiile fiind programate la ora 19.30, la Sala Palatului, incepând cu 8 septembrie. Primul concert este semnat de Filarmonica "George Enescu" dirijata de Maxim Vengerov, solisti Alexandru Tomescu – vioara, Horia Mihail – pian, Razvan Suma – violoncel in „Triplul Concert pentru pian, vioara, violoncel si orchestra" de Beethoven.Mai puteti opta pentru unul dintre concertele Orchestrei Filarmonice Radio France din 9 si 10 septembrie, poate pentru superbul program rusesc Stravinski – „Suita <<Pasarea de foc>>", Sostakovici– „Suita de balet nr. 3" si Ceaikovski – „Simfonia nr. 5". Tentante sunt si Royal Philharmonic Orchestra din Londra, cu doua concerte, cel din 11 septembrie având-o ca solista pe inegalabila Martha Argerich, dar si Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, dirijata de Roberto Abbado (13, 14 septembrie). Muzica rusa e omniprezenta, iar pe 17 si 18 septembrie o puteti degusta chiar in intepretarea Sankt-Petersburg Philharmonic Orchestra.
Cea mai titrata orchestra europeana a momentului care vine in septembrie la Bucuresti este Orchestra Regala Concertgebouw din Amsterdam, dirijata de Mariss Jansons, care va putea fi vazuta si ascultata fie pe 19 septembrie seara, fie duminica, 20 septembrie, la ora 11.00. Iar concert-maestrul acesteia este românul Liviu Prunaru. Tot un concert-maestru român are si Orchestre de la Suisse Romande – este vorba despre Bogdan Zvoristeanu –, ale carei concerte sunt programate in 25 si 26 septembrie.
Daca ajungeti sa auziti pe viu doua sau trei dintre aceste faimoase orchestre europene, puteti considera ca ati reusit sa simtiti ceva din parfumul unic al Festivalului „Enescu".
 
Categoria concertelor la moda
 
Daca vreti sa fiti un degustator de Festival „Enescu" apreciat de colegii cu care impartasiti astfel de pasiuni, trebuie sa nu ratati in weekend, la Ateneul Român, de la ora 22.30, "Concertele de la miezul noptii". Iar dintre acestea, programate in fiecare vineri, sâmbata si duminica seara, vârful il reprezinta serile de 11, 12 si 13 septembrie, când va putea fi ascultata doar muzica de Haydn in interpretarea Orchestrei de Camera din Lausanne, solist si dirijor Christian Zacharias, muzician care ne-a entuziasmat in repetate rânduri la editii anterioare ale festivalului cu personale interpretari de Mozart si Beethoven.
Weekendul Schubert din noptile de 18, 19 si 20 septembrie va fi sustinut la Ateneul Român de Wiener Kammerorchester, dirijor Heinrich Schiff, urmând sa cuprinda integrala celor 9 simfonii de Franz Schubert.
 
Categoria „pour les connaisseurs"
 
Cei care nu au ratat vreunul dintre ultimele festivaluri – chiar daca nu isi pot imagina cum arata acesta la prima lui editie, in 1958 – au toate motivele sa fie curiosi sa vada fie pe 31 august, fie pe 2 septembrie „Oedipe" de George Enescu, coproductie intre Theatre du Capitole din Toulouse si Opera Nationala din Bucuresti, in regia lui Nicolas Joel, cu Corul si Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, protagonist fiind in distributia inaugurala Franck Ferrari.
Un alt spectacol de elita, programat in 24 septembrie, la ONB, este o creatie contemporana de Peter Ruzicka, „Celan" – opera in 7 scene (versiune concertanta). Pentru cei care vor sa asculte muzica româneasca (in fond initial acest festival a fost gândit pentru a promova creatia autohtona si creatia enesciana), exista seria "Creatia muzicala româneasca contemporana", gazduita intre 31 august si 5 septembrie de Ateneul Roman, dar si concertele „Enescu si contemporanii sai", adunate in general la sfârsit de saptamâna, in matineu.
 

Iubitorii de muzica de camera au de unde alege, de marti, 8 septembrie, de la ora 17.00, desfasurându-se la Ateneul Român seria "Concerte camerale". Dintre acestea, remarcabile vor fi, cu siguranta, cele sustinute de English Chamber Orchestra dirijata de Roy Goodman, unul dintre solisti fiind tânarul pianist de origine româna Teo Gheorghiu, sau de orchestra Saint Martin in the Fields, condusa de Kenneth Sillito, solist Murray Perahia.

 
Mi-a parut rau ca nu le-am putut da o solutie clara nici unuia dintre prietenii care m-au intrebat la ce concerte sa mearga. Personal, voi incerca sa prind cât mai multe si voi ramâne cu regretul ca va trebui sa aleg intre cele care se suprapun. Oricum, nu lasati pe ultima clipa grija biletelor. Sala Palatului este diminuata din punctul de vedere al capacitatii, având disponibile doar 2.500 de locuri. Asa ca, daca sunt concerte la care deja este prea târziu, puteti ramâne cu ceea ce ofera Televiziunea Româna sau Radioul public, cel din urma transmitând integral festivalul in direct sau inregistrat, prin Radio România Cultural si Radio România Muzical, atât on air, cât si on line, pe cultural.srr.ro sau muzical.srr.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO