Ziarul de Duminică

Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa/ de Ziarul de duminică

Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

22.03.2013, 00:07 3490

În august 2005 s-a deschis la Tampa, în Florida, o expoziţie care a şocat lumea dar a atras în egală măsură, până astăzi milioane de vizitatori – The Human Body, Corpul uman. Succesul a fost atât de mare, încât expoziţia a pornit într-un turneu nu numai în America, ci şi în lume.

Înainte de toate pentru că absolut toate exponatele nu sunt manechine, obiecte din plastic sau gips, cu care ne-am obişnuit la orele de anatomie, ci chiar turpuri umane, cadavre. Corpurile expuse au fost donate către Dalian Hoffen Bio-Technique Laboratory, după ce au rămas nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale. Laboratorul cercetează de câţiva ani tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Rezultatul a fost un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular. Până acum, circa 20 de milioane de oameni din întreaga lumea s-au bucurat de rezultatul muncii celor de la Dalian Hoffen Bio-Technique Laboratory, expoziţia plimbându-se prin oraşe precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Madrid, Praga, Torino sau Viena.

Expoziţia oferă o imagine tridimensională a ceea ce ascunde sub piele şi îşi poartă vizitatorii într-o călătorie uluitoare prin nouă galerii ce prezintă componentele esenţiale ale anatomiei umane. Dar în plus, mai aflăm şi răspunsuri la o seamă de întrebări: Unde se află cele mai mici oase in corpul nostru? De ce sunt soldurile femeii mai mari decat cele ale bărbatului? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilitatii? Etc etc.

De astăzi, 22 martie, Expozitie de cadavre umane poposeşte la Bucureşti, la Muzeul Antipa şi va fi deschisă până pe 30 iunie. „The Human Body” include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc. Deja, potrivit ziarului „Gândul”, a stârnit controverse. Într-o scrisoare deschisă adresată academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, şi semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media, se invocă lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei. Contactat de Mediafax, academicianul Dumitru Murariu a subliniat că Muzeul Antipa „nu s-a ocupat de procurarea şi conservarea exponatelor şi nici de realizarea expoziţiei”, instituţia pe care o conduce fiind „doar gazdă a uneia dintre cele mai mari expoziţii itinerante ale lumii”. „Această expoziţie este un prilej extraordinar pentru cei care vor să ştie, să cunoască mai multe despre corpul uman. Este o problemă de a şti şi a nu şti, a cunoaşte şi a nu cunoaşte. Unii vor să ştie, să cunoască şi aleg să viziteze expoziţia. Alţii nu sunt de acord. Însă şi unii şi ceilalţi ar trebui să îşi respecte dorinţele”, a spus directorul Muzeului Antipa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO