Ziarul de Duminică

Fabulaţii

Fabulaţii
24.06.2010, 15:34 33

Romanul "Reţetarium", semnat de Costi Gurgu (autor românstabilit la Toronto), este un SF scris cu o mână sigură, exersată.Din acronimul SF, S ar trebui însă şters, pentru că acest romanştiinţifico-fantastic nu are nimic ştiinţific. Totul este fanteziepură, fantezie de dragul fanteziei, utilizare neobosită (darobositoare pentru cititor) a capacităţii de a inventa fiinţe,anatomii, obiceiuri, forme de organizare socială etc. Foarte rar -în special în motto-uri, unde adie puţin umor - se creeazăimpresia că ar fi vorba de o comedie a existenţei, de orelativizare a ceea ce tindem în mod curent să sacralizăm.

Cele mai multe pagini ale cărţii (din cele aproape 300 câte suntîn total) sunt scrise însă cu toată seriozitatea. Costi Gurgurelatează conştiincios, ca un prozator realist, întâmplărifanteziste. Drept urmare, cu toată inventivitatea sa, sfârşeşteprin a-l plictisi pe cititor. Aducerea în prim-plan a unorpersonaje himerice, în loc să aibă caracterul unui eveniment,devine de la un moment dat previzibilă:

"- Transmite-i Măritului Hitissh că am venit din parteaMaestrului Plabos.

Frilul Hitisshului afişă o figură dezgustată şi începu să apesemeticulos pe clanţă.

- N-ai auzit de marele Plabos? făcu uimit Morminiu.

Nici o reacţie. Poarta începuse să se deschidă, iar dropşii seîmbulzeau să iasă."

Toate aceste fabulaţii, lipsite de justificare estetică, par maidegrabă produsul unui joc fantezist decât al unui act de creaţie.Oricare dintre cititori poate continua citatul reprodus mai sus,lăsându-se în voia unei imaginaţii infantile reziduale.

Copiii nesupravegheaţi de maturi improvizează adeseori asemeneaistorisiri fără sfârşit, unele mai năstruşnice decât romanul luiCosti Gurgu. Dar nu le publică.

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar,prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născutla 6 noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mareecou "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărutăîn 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fostrăsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune,"Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex.Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels