Ziarul de Duminică

Fals, fals, fals!

Fals, fals, fals!
05.08.2010, 23:48 41

Nici o casă fără peşte oceanic! - aşa suna o reclamă-somaţie depe vremea lui Ceauşescu. Nici o propoziţie fără neologisme! -aceasta este deviza pe care pare s-o urmeze Daniela Sitar-Tăut,autoarea volumului de critică literară "Valori şi prezenţeconjuncturale". Există, bineînţeles, un limbaj de specialitate alcriticii literare. În absenţa lui, evaluările şi clasificărileoperelor literare n-ar mai avea precizie. Dar autoarea noastră faceabuz de terminologie, probabil din dorinţa secretă de a-l intimidape cititor. Rezultatul? În loc să-l intimideze îl amuză. Acţiuneaei critică se transformă într-un spectacol de divertisment. NumaiHenri Zalis, dintre criticii contemporani cu noi, mai reuşeşte săfie atât de hilar.
Iat-o pe Daniela Sitar-Tăut caracterizând un roman al lui EugenCurta:
"Structura oximoronică a titlului, Misoginul îndrăgostit, inculcăsugestii paradoxale, o reconvertire a insului ginofob în tagmavasalilor afectului. Eroul are predispoziţii hermeneutice,stabilind o taxonomie inedită a feminităţii. [...]
Personajul nu-şi revendică genealogia în arhetipal, modelul miticconstituind doar rampa de lansare a multiplicităţii, vizualizândumanitatea masculină ca o rezervaţie de clone donjuaneşti, atinseirefutabil de morbul insaţiabilităţii erotice sardanapalice."
Cartea este plină de mii de astfel de fraze. Dacă le traducemîntr-un limbaj firesc constatăm că ideile exprimate cu atâta emfazăsunt dintre cele mai banale.
Culmea este că şi atunci când vine vorba despre penis, da, desprepopularul penis, autoarea se exprimă în acelaşi stil pompos:
"Istoria diacronică a organului buclucaş se metamorfozeazăproliferant într-un creuzet al receptării, ce nu eludeazăcomponenta istorică, antropologică, psihanalitică sau culturală.Autorul investighează tematica bicefal, fie prin angrenareanaratorului în discursul analitic, fie problematizând, fals gnomic,cu fină ironie, asupra schimbărilor de paradigmă, a mutaţiilorsurvenite la nivelul percepţiei."
Ce firesc este Ion Creangă în "Povestea poveştilor" şi ce fals sunăacest discurs ostentativ-academic compus de Daniela Sitar-Tăut. Nebucură doar respectul arătat de autoare subiectului.

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator,dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mare ecou"Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărută în2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fostrăsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune,"Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex.Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO