Ziarul de Duminică

Farmecul diversităţii/ de Ziarul de duminică

Farmecul diversităţii/ de Ziarul de duminică

Lucrări de 1. Theodorescu Sion; 2. Horia Bernea; 3. Nicolae Vermont

Autor: Ziarul de Duminica

17.02.2012, 00:01 61

Casa de Licitaţii Goldart a organizat, miercuri, 15 februarie, ora 19.00, licitaţia "Despre farmecul diversităţii". Colecţionarii au putut să aleagă obiecte variate, fără a fi îngrădiţi de o anumită temă. Au fost scoase la licitaţie bijuterii, argintărie, sticlă, ceramică, mic mobilier, cărţi, dar şi artă modernă şi contemporană. Cumpărătorii s-au putut bucura de varietatea peisajelor prezente în opera lui Ştefan Luchian, Constantin Blendea, Mihaela Crăciun, Paul Verona, Rudolf Schweitzer Cumpănă, Pan Ioanid, Nicolae Tonitza, Maria Dumitrescu, ş.a. Natura statică, de la cea "clasică" la cea cu accente expresioniste, cubiste sau post-moderne, este prezentă sub semnătura unor maeştrii precum Janos M. Zoltan, Pan Ioanid, Ghe. Vânătoru, Constantin Piliuţă, Tache Papatriandafil sau Octav Băncilă.

Cei care sunt pasionaţi de diferite reprezentări ale figurii umane, în nuduri, personaje surprinse în scene de interior sau alegorice leau regăsit în lucrări remarcabile ale unor artişti precum Alma Redlinger, Francisc Chiuariu, Ligia Macovei, Vasile Kazar, Marcel Chirnoagă, Ignat Bednarik, Nicolae Tonitza, C. Piliuţă. O atenţie aparte a fost acordată lucrării lui Nicolae Vermont, intitulată " Pregătiri de călătorie" deoarece conţine o serie de elemente distinctive. De obicei, personajul lui Vermont este prezentat într-un interior, însă în această lucrare se remarcă o compoziţie amplă dispensată de detalii, care pune în valoare siluetele a trei tinere, astfel orânduite încât să fixeze punctul de interes al imaginii spre centrul lucrării. Se constată o depăşire discretă a limbajului impresionist prin punerea unui accent mai consistent pe construcţia formelor şi pe o luminozitate difuză.

Această licitaţie a fost diferită atât din punct de vedere al pieselor, cât şi ca organizare de cea care a avut loc pe 2 februarie şi care a avut un caracter umanitar. Cu această ocazie s-au strâns peste 8.000 de euro din adjudecarea unor piese realizate de artişti contemporani, bani care i-au fost donaţi colegei lor Florica Ionescu care are nevoie de un transplant de celule stem. Suma la care s-au ridicat piesele adjudecate în cadrul licitaţiei cu numărul 81 s-a ridicat la peste 56.000 de euro, fără a include şi lucrările din cadrul expoziţiei umanitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels