Ziarul de Duminică

Feerie de Crăciun/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

19.12.2013, 23:43 69

Teatrul Mic. 50 de ani”     

Duminică, 22 decembrie, ora 18:00, la Teatrul Mic are loc o seară de Gală – Lansarea albumului aniversar „Teatrul Mic. 50 de ani” (foto 1). La data în care teatru împlineşte 49 de ani, demarează seria de evenimente dedicate celor 50 de ani pe care Teatrul Mic îi va sărbători în anul 2014.

Ce înseamnă 50 de ani la scara istoriei? Jumătate de secol. Suficient pentru a fi luat în seamă, prea puŢin pentru a conta definitiv. Cât o clipire de pleoape. O filă. O notă de subsol.

Ce înseamnă 50 de ani în viaŢa unui om? Maturitatea. Punctul culminant al existenŢei, când experienŢa şi tinereŢea încep să îşi schimbe locul în jocul proporŢiilor. Timpul privitului în urmă şi vremea aşezării.                                                                                                           

Ce înseamnă 50 de ani pentru Teatrul Mic? O viaŢă care a făcut istorie.

„Teatrul Mic. 50 de ani” este un fel de a păstra în amintire viaŢa în artă a unui teatru. Între copertele acestui album s-a găsit loc pentru a strânge împreună urmele emoŢiei, ecoul aplauzelor şi un colŢ din Bucuria de a exista în Teatru. Din dosare vechi, paginile îngălbenite spun povestea Teatrului Mic. Fotografiile document reînvie amintirea marilor succese aducând nostalgie şi lacrimi în ochii celor care povestesc cald despre spectacole, roluri, colegi, speranŢe împlinite sau aşteptări de-o viaŢă.

 

Crăciun Ţărănesc

Piaţa Ţărănească  şi Meşter(Eşti)! organizează în perioada 19-23 decembrie „Târgul Crăciun Ţărănesc”  în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Şos. Kiseleff nr.3, unde vă aşteaptă de dimineaţa până seara, cu multe bunătăţi şi cadouri de sezon producători tradiţionali, meşteri populari, artisti Hand Made şi colecţionari.

Veţi putea degusta la Piaţa Ţărănească produse naturale şi produse tradiţionale speciale pentru Crăciun: şorici, tobă, lebăr, cârnaţi, afumături specifice zonei Buzăului si Vrâncene, brânzeturi de oaie, vacă sau capră din satele argeşene, Cozonacul Bujor, Cozonacul Domnesc si Cozonacul Bunicii, prăjituri tradiţionale din Maramureş şi din Lipova, jud. Arad dar şi produse de post: zacuşti munteneşti şi moldoveneşti, dulceţuri, miere şi produse apicole, siropuri, covrigi, turtă dulce, poale-n brâu, plăcinte  întinse din Turnu, păstrav afumat in cetină de brad la la Doftana şi produsele tradiţionale din peşte Deltaica, din Tulcea.

Terasa tradiţională dâmboviţeană se pregăteşte cu: sarmale de dulce şi de post, caltaboş, fasole la ceaun, grătare-încinse, mere coapte, vin fiert, lipii si mamaligă.

Meşter(Esc)! pentru domniile voastre meşteri populari şi artişti hand made care vă vor încânta în aceste zile de sărbătoare cu diverse obiecte pentru Crăciun: ornamente pentru pom, felicitări realizate manual, ceramică, ii, icoane pe lemn si pe sticlă, pictura naivă, obiecte din piele, mic mobilier pictat, bijuterii hand made, obiecte realizate din lână şi croşetate, obiecte din lemn etc.

Dacă vă e dor de atmosfera satelor şi târgurilor de odinioară vă invităm la o călătorie printre obiectele de antichităţi (cufere, mobilier ţărănesc, tablouri, lăzi de zestre, ulcioare, costume tradiţionale, bijuterii, cărţi, cărţi poştale, patefoane, roţi de car, fuioare şi alte minunăţii).

 

Podoabe din trecut la MNAR

Muzeul Naţional de Artă al României a vernisat miercuri, 18 decembrie 2013, expoziţia Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR (foto 2, 3) deschisă în Rotonda sălii Auditorium (intrarea din strada Ştirbei Vodă nr. 1-3). Organizatoarea expoziţiei este Carmen Tănăsoiu, specialist în cadrul secţiei de Artă Veche Românească.

Expoziţia Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR aduce în atenţia publicului o selecţie de aproximativ 80 de piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României care datează din secolele XVIII – XIX.  Sunt incluse obiecte din argint, uneori aurite, lucrate într-o diversitate de tehnici: turnare, ciocănire, ajurare, filigran. Acestea provin din ateliere greceşti, bulgăreşti, cipriote, turceşti şi româneşti. Paftalele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticlă de diferite culori, pietre preţioase în monturi aplicate sau sunt lucrate în tehnica emailului policrom.De cele mai multe ori au fost folosite simultan tehnici diferite de execuţie şi ornamentare, pentru a oferi ritmicitate motivelor decorative.

Paftalele au devenit un accesoriu vestimentar obişnuit în Ţările Române în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Bărbaţii purtau şalvari şi papuci cu vârful răsucit, iar moda feminină includea rochii cu cingători viu colorate şi multe bijuterii. Ca tipologie, obiectelor de uz cotidian li se alătură cele destinate ţinutelor de Curte, de nuntă şi de sărbătoare.

Odată cu epoca de tranziţie a societăţii româneşti de la modelul greco-oriental către modernitatea occidentală, formele şi motivele decorative de tradiţie post-bizantină şi orientală au fost abandonate în favoarea repertoriului baroc sau Biedermeier, iar schimbarea a fost asumată în special de elita intelectuală.

Între anii 1840 şi 1870, purtarea paftalelor a devenit desuetă, moda feminină adoptând în totalitate croiurile şi cromatica occidentală. Ele au revenit la modă în jurul anului 1870 datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care introdus la Curte portul naţional românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminina a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganţă şi rafinament şi în perioada interbelică.

 

Durata:  19 decembrie 2013 – 27 aprilie 2014

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, Rotonda sălii Auditorium (str.  Ştirbei Vodă nr. 1-3)

Program de vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

 

Zile feerice în centrul Sibiului  

Spectacole tradiţionale, ateliere pentru copii, colinde şi cântece de Crăciun prezentate în centrul Sibiului sub diferite interpretări, repertorii personalizate, spectacole de lumini, luminiţe decorative, teatru, patinaj artistic, jocuri distractive, weekenduri colorate pline de distracţie sau seri liniştite, acoperite de fulgi de zăpadă. De asta au avut parte cei care au vizitat Târgul de Crăciun din Sibiu în ultima perioadă (foto 4-7). Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, evenimentul rămâne în continuare principala atracţie de sezon şi poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 10:00 – 21:00, până în data de 26 decembrie.

În prima săptămână, 856 de copii şi-au făcut ucenicia la  „Atelierul lui Moş Crăciun” învăţând totul despre munca frumoasă care se ascunde în spatele unei felii de pâine. Maeştrii brutari de la Panalim le-au spus copiilor poveştile boabelor de grâu şi ale făinii şi le-au arătat toate stadiile de preparare ale unui produs de panificaţie.

A urmat apoi seria decoratorilor de turtă dulce. 877 de copii au avut la îndemână bomboane, glazură colorată şi multă imaginaţie, pentru a-şi crea propriile turte dulci şi s-au descurcat admirabil. Brăduleţii de turtă dulce au fost împodobiţi după simţul estetic al fiecărui copil, ieşind pe uşile  „fabricii de turtă dulce” din Piaţa Mare. În final, toată lumea a plecat acasă cu o diplomă de calificare şi cu  „operele de artă” pentru a putea fi evaluate de părinţi.

Atelierele lui Moş Crăciun se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani. Pentru şcoli, grădiniţe şi grupuri organizate: participarea la ateliere se face de luni până vineri, între orele 10:00 şi 16:00, doar în baza unei programări efectuate prin formularul de rezervări ce poate fi accesat online pe site-ul oficial al evenimentului, www.targuldecraciun.ro, în limita locurilor disponibile. Gradul de ocupare al atelierelor este de 98,33%, ceea ce demonstrează un interes ridicat al publicului pentru acesta. Sâmbăta şi duminica, atelierele sunt deschise vizitatorilor, fără a fi necesară o programare, între orele 12-20. Intrarea la ateliere se face la oră fixă.

Sub conceptul  „Colors of Christmas”, fiecare weekend din perioada Târgului a adus în  centrul Sibiului spectacole deosebite, grupate tematic, susţinute de artişti din ţară şi străinătate care au transmis muzical şi artistic atmosfera Sărbătorilor de Iarnă, într-o paletă colorată – de la folclorul românesc până la gospelul american.

Acest ultim weekend  va fi VERDE iar genul abordat Rock ‘n Roll. „Băieţii care cânta cu bucurie joi” de la Joyband şi trupa Electric Band, vor înfrunta frigul din Piaţa Mare,  încălzindu-ne sufletele cu un repertoriu internaţional de exceptie. Cele două trupe vor face o trecere în revistă a celor mai frumoase cântece de Crăciun interpretate de Elvis Presley, Shakin’ Stevens, Bon Jovi, Chris Rea, Taylor Swift şi alţii.

„Bradul nostru de Crăciun”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” - Cluj-Napoca, a vernisat miercuri, 18 decembrie 2013, expoziţia intitulată „Bradul nostru de Crăciun” (foto 8, 9).

În cadrul unui program educativ iniţiat de Muzeul de Artă în colaborare cu Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, elevii claselor a IX-a şi a XI-a, sub coordonarea profesorilor de specialitate Robert Bocşe, Andra Lupu, Raluca Toderică şi Vitz Tünde, au realizat, în cadrul orelor de atelier din cursul semestrului I, ornamente pentru pomul de Crăciun care a fost amplasat la intrarea în Galeria Naţională a muzeului.

Reunite sub genericul „Poveşti între ramuri de brad”, ornamentele, concepute şi realizate de elevii liceului vor constitui un ansamblu care va imprima întregului brad un pronunţat caracter de obiect de artă. Proiectul, aflat la cea de-a treia ediţie, şi-a propus să facă legătura între procesul didactic de specialitate artistică şi muzeu, să ofere un model tematic şi de bună practică pentru elevii şi profesorii de desen din învăţământul general cu profil teoretic, să stimuleze interesul pentru instituţia muzeală în cadrul unui program adecvat sărbătorilor de iarnă.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 18 decembrie 2013 - 12 ianuarie 2014, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO