Ziarul de Duminică

Festivalul de la Sighisoara - intre kitsch si sublim

01.08.2000, 00:00 29



Daca este ultimul week-end al lunii iulie, este Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara. ai in acest an cetatea a fost luata cu asalt de cei aproape 30.000 de turisti veniti cu rucscele in spinare la mult-laudatul eveniment cultural, care a avut, parca mai mult ca la alte editii, aspectul unui bazar de arta kitsch.

Desi momentele culturale gazduite de cetate au fost numerose, putine dintre ele au reusit sa iasa din chingile ridicolului, la cele mai importante dintre acestea (spre exemplu, concertele de muzica clasica din biserici) participand un numar mic de amatori de arta.

In schimb, spectacolul stradal a fost impresionant, aproape fiecare vizitator, fie el rocker, hippiot sau cavaler, fiind un personaj care se integra perfect pe imensa scena a cetatii.

Chiar daca organizatorii manifestarii trambiteaza de cativa ani incoace ca scopul principal al organizarii acestui festival este strangerea de fonduri pentru consolidarea cetatii sighisorene, mari miscari de trupe in acest sens nu prea s-au facut vazute.

In schimb, comersantii sunt din ce in ce mai multi pe stramtele stradute, facand aproape imposibila deplasarea miilor de turisti spre punctele de atractie: Turnul Cismarilor, Biserica Romano-Catolica, Turnul cu Ceas, etc. Exceptand cele cateva tarabe de la care puteai cumpara un suvenir care sa aminteasca de perioada medievala, erai indemnat sa achizitionezi la preturi promotionale bate de base-ball, ciocane de batut snitele sau celebra pantera roz confectionata din plus de culoare verde.

Punctele de atractie ale celor care doreau sa-si cheltuiasca banii pe prostii erau trotuarele ocupate de artistii plastici, care, contra unei sume destul de mici, faceau portrete sau pictau (uneori, reusit) fetele trecatorilor. Sloganurile lor, chiar daca nu convingeau de fiecare data, starneau amuzamentul celor care se chinuiau, intr-o inghesuiala greu de suportat, sa urce spre cetate: Lasa-ma sa te pictez: nu-ti mai trebuie operatie estetica, sau Hai sa vezi adevarata fata a lucrurilor.

Printre particulari se numara si o tanara imbracata intr-un frumos costum de epoca ce vindea saruturi medievale.

Pentru evitarea aglomeratiei excesive in cetate, concertele rock si folk au avut loc in Piata Sigma, unde au cantat, in fata a cateva mii de turisti cazati direct pe gazon, Vama Veche, Pasarea Colibri, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis si La Strada.

Dintre spectacolele teatrale care au avut loc in Piata Cetatii, Toujours lamour al lui Dan Puric a fost bisat de mii de tineri care, de-abia la finalul reprezentatiei, s-au grabit spre locul in care incepuse deja sa cante Vama Veche.

Un adevarat carnaval ad-hoc era organizat, parca, in fiece minut pe stradutele ce duceau la cetate.

Sala Eminescu urma sa proiecteze in fiecare zi filme inspirate de Evul Mediu, insa, din cauza unui accident de circulatie, aparatul de proiectie care urma sa fie adus din alt oras - a fost distrus.

Programul festivalului a fost modificat in permanenta, schimbarile fiind anuntate numai presei, multe dintre spectacole fiind pierdute de cei interesati de ele. Programul, care costa 5 mii de lei, nu a fost de folos decat in putine cazuri celor care incercau sa prinda cele mai interesante actiuni. Animatia stradala a avut loc mai mult pe scenele amplasate in preajma cetatii, singura parada a costumelor fiind du-te-vino-ul actorilor intre locul de munca si tonetele cu racoritoare.

In schimb, in Piata Cetatii, in fiecare zi a festivalului au avut loc lupte cavaleresti, comentate la microfon de un duce foarte putin inspirat. Lumea s-a strans ca la urs la aceste spectacole deloc reusite, fiind, probabil, in cautarea unor reprezentatii care sa le aminteasca faptul ca se afla totusi la un festival de arta medievala.

La poalele cetatii, incepand cu ora 22.00, in toate cele trei zile ale festivalului au avut loc concerte dedicate celor veniti la Woodstock-ul mioritic. Exceptand trupa Vama Veche, care canta rock, nici o alta trupa nu prea a satisfacut setea de sunete stridente ale adeptilor genului.

Cu toate acestea, aplauze furtunoase, urlete si injuraturi au primit si Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Pasarea Colibri si La Strada, chiar daca publicul era format in mare parte, sau cel putin asta trada tricourile inscriptionate cu nume de trupe dure, din rockeri.

Daca Ducu Bertzi agita pe scena probabil in scop publicitar o sticla de apa minerala, componentii grupului Vama Veche degustau intre piese vinul festivalului (ca doar avem de-a face cu o manifestare culturala), lansat cu ocazia acestei editii.

Tot intr-o pauza de degustare, Tudor Chirila a povestit publicului cum trupa a fost data afara din hotelul in care era cazata (Europa, situat la cativa kilometri de oras) din cauza cainelui de care formatia are mare grija. Am fost amenintati cu bataia de catre patron, asta in cazul in care cel mai bun prieten al omului va zgaria peretii camerei, a spus Tudor Chirila, starnind un val de revolta in randul celor care asteptau, totusi, ca Vama Veche sa mai si cante.

Concertele, care se incheiau dupa miezul noptii, erau continuate de petreceri dansante la terasele din oras, repartizate, in functie de zgomotele raspandite in eter, pe genuri muzicale: medievale, house, rock si de manele.

S-a mai incheiat inca o editie a Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara, locul in lumea s-a dus sa se distreze si unde, timp de trei zile, a fost posibil (aproape) orice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO