Ziarul de Duminică

Festivalul de la Veneţia – remember Truffaut/ de Ziarul de duminică

Festivalul de la Veneţia – remember Truffaut/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

22.08.2014, 00:27 142

Festivalul de Film de la Veneţia, ajuns în acest an la ediţia a 71-a şi care este cunoscut sub denumirea de „Mostra”, va avea loc în perioada 27 august – 6 septembrie. La fel ca în cazul prestigiosului Festival de la Cannes, afişul Mostrei de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, este aşteptat cu nerăbdare în fiecare an. Afişul ediţiei din acest an a Festivalului de film de la Veneţia, conceput pentru a treia oară consecutiv de artistul italian Simone Massi, este inspirat de filmul „Cele patru sute de lovituri/ Les quatre cents coups”, de François Truffaut, un nume emblematic pentru Noul Val francez („la Nouvelle Vague”). Filmul a fost realizat în 1959.

Rolul băiatului care apare pe afiş – personajul principal din pelicula lui Truffaut – a fost interpretat de Jean-Pierre Leaud, care avea 14 ani la momentul realizării filmului.

Filmul „Cele patru sute de lovituri”, despre viaţa lui Antoine, un băiat marginalizat de propria familie şi de societate, i-a adus lui Truffaut premiul pentru regie la Cannes în 1959 şi o nominalizare la premiul Oscar pentru scenariu, împreună cu co-scenaristul Marcel Moussy.

Simone Massi va crea, de asemenea, pentru a treia oară consecutiv, un film de 30 de secunde, care va fi difuzat înainte de proiecţia fiecărei pelicule din selecţia oficială a festivalului. Filmul se bazează pe 300 de ilustraţii desenate de mână, inspirate de cei mai importanţi regizori de film, de la Federico Fellini până la Wim Wenders. Artistul italian Simone Massi, în vârstă de 44 de ani, a primit peste 200 de premii pentru lucrările sale, inclusiv un premiu David di Donatello pentru scurtmetraj, în 2012.

Regizorul, scenaristul, actorul şi producătorul François Truffaut (1932-1984), cineast al Noului Val al filmului francez, a realizat circa 30 de pelicule, printre care „Cele patru sute de lovituri”/ „Les quatre cents coups” (1959), „Jules şi Jim”/ „Jules et Jim” (1962), „Mireasa era în negru”/ „La mariee etait en noir” (1968), „Noaptea americană”/ „La nuit americaine” (1973), „Ultimul metrou”/ „Le dernier metro” (1980) şi „Femeia de alături”/ „La Femme d'a cote” (1981), având în distribuţie, printre altele, pe legendarele Jeanne Morreau, Jacqueline Bisset, Catherine Deneuve şi Fanny Ardant. Regizorul a fost nominalizat de trei ori la premiile Oscar şi a câştigat numeroase distincţii, printre care César, BAFTA şi premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes. (Teodora Nicolau)

*

*     *

Lungmetrajul „Birdman” (foto), regizat de Alejandro González Iñárritu, care are în distribuţie numeroşi actori celebri, cum ar fi Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton şi Emma Stone, va deschide cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia. Filmul regizorului mexican, care nu a fost finalizat la timp pentru a fi inclus în selecţia de la Cannes, va fi proiectat pe 27 august în celebrul complex Lido din Veneţia. La patru ani după „Beautiful”, Alejandro González Iñárritu revine la Veneţia cu o comedie neagră. Acest film prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.

Potrivit site-ului revistei Variety, acest film, al cărui titlu complet este „Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance”, va fi lansat în Statele Unite ale Americii pe 17 octombrie şi pe plan internaţional în prima parte a anului 2015.

 Regizorul Alejandro González Iñárritu reprezintă un cineast apreciat la Veneţia, unde a avut succes cu filmul „21 Grams” în 2003, pentru care Sean Penn a câştigat Coppa Volpi pentru cel mai bun actor. De asemenea, regizorul mexican a fost membru al juriului de la Veneţia în anul 2007.

 La fel ca în 2013, când festivalul s-a deschis cu proiecţia filmului „Gravity”, regizat tot de un cineast mexican, Alfonso Cuaron, organizatorii au decis să deschidă evenimentul din 2014 cu un film cu şanse mari la Oscar, deoarece Mostra a devenit o reală trambulină de lansare a peliculelor care sunt de regulă premiate în sezonul următor. Spre deosebire de „Gravity”, care a fost proiectat la Veneţia în afara competiţiei, filmul „Birdman”, regizat de Alejandro González Iñárritu, face parte din competiţia oficială şi va concura pentru marele trofeu al festivalului, Leul de Aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO