Ziarul de Duminică

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova/ de Ziarul de duminică

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix...

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2014, 00:06 40

Săptămâna aceasta are loc cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Festivalul este organizat de Radio România, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesei Moştenitoare Margareta a României.

În urma preselecţiilor, în concurs au intrat 44 de producţii, spectacole radiofonice inovatoare din 21 de ţări din întreaga lume. Între 16 şi 22 iunie au loc audiţiile şi dezbaterile cu juriul şi creatorii programelor înscrise în festival.

Juriul este format din personalităţi şi profesionişti de renume: scriitorul şi regizorul italian Idalberto Fei, Preşedintele Juriului, Alison Hindell, redactor-şef al Departamentului Teatru al BBC şi Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia. România este reprezentată în juriu de criticul de teatru Cristina Modreanu şi de Domnica Ţundrea, redactor şi producător, Redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române.

ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, sub al cărei Înalt Patronaj se desfăşoară festivalul, a acceptat cu generozitate să transforme ceremonia de premiere de la Palatul Elisabeta într-o frumoasă tradiţie, acceptând să înmâneze şi anul acesta premiile Grand Prix Nova.

Gala de premiere a festivalului va avea loc la Palatul Elisabeta sâmbătă, 21 iunie, la ora 17:00.

Faţă de prima ediţie s-au înregistrat mai multe schimbări în regulament, care au facilitat comunicarea cu autorii străini şi au dinamizat procesul de predare a materialelor radiofonice şi a informaţiilor referitoare la programe. A fost creată o procedură de înregistrare on-line a lucrărilor, care a condus la o creştere substanţială a numărului de aplicanţi.

Grand Prix Nova şi-a creat deja o reputaţie în rândul festivalurilor internaţionale şi, judecând după calitatea producţiilor, şi-a definit riguros profilul provocând mai multă originalitate şi inovaţie în producţia radiofonică din întreaga lume.

La 18 februarie 1929, avea loc la Radiodifuziunea Română prima difuzare în România a unei producţii de teatru radiofonic, cu piesa „Ce ştia satul” de Ion  Valjan, în interpretarea actorilor Teatrului Naţional din Bucureşti, Maria Filotti şi Romald Bulfinski. Cu aproape 85 de ani mai târziu, aceeaşi piesă, de data aceasta într-o adaptare realizată de Mihai Lungeanu, a marcat, pe 5 octombrie 2013, închiderea Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

 

 „Este omagiul nostru pentru aceia care în anii 1928 – 1929 aveau curajul să inoveze, să inventeze un nou mijloc de comunicare în masă, dar, mai mult decât atât, să inventeze – s-a dovedit în timp – un nou gen artistic: teatrul radiofonic”, a mărturisit Attila Vizauer, redactorul şef al Redacţiei Teatru a Radio România.

A fost o perioadă când piesele de teatru radiofonic se produceau şi se transmiteau live, cu public în sală. Pe scena sălii mari a Radiodifuziunii se aflau, la un loc, actorii şi specialiştii de sunet, tehnicienii, iar publicul stătea în sală şi asista la cum se face teatru radiofonic. În amintirea acelor vremuri, adaptarea după „Ce ştia satul”, intitulată „Ce ştie oraşul”, a fost prezentată pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, în faţa unui public numeros. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO