Ziarul de Duminică

Fiti dragut: despre ce mama naibii vorbiti?

06.10.2006, 20:50 94

Sapoul (din fr.: chapeau - palarie) sau intro este partea introductiva a unui articol. In principiu, trebuie sa contina informatiile cele mai relevante, adica sa defineasca subiectul articolului. Exista o multime de tipuri de sapou, inclusiv unele care tolereaza o definire amanata, de dragul unui efect retoric, spectacular, care sa provoace curiozitatea si sa "agate" cititorul/ascultatorul/privitorul. Sigur, nu exista nici o deontologie posibila in limitele careia sa poti incepe o stire cu "30 de oameni au murit ieri cand s-a rupt barajul de la Crangasi...", pentru a continua vesel: "...conform simularii organizate de Apararea Civila!" - dar asta e alta poveste.
In cazul stirilor, insa, aceste libertati sunt oricum intrezise. Sapoul trebuie neaparat sa raspunda la intrebarile-cheie: cine?, ce?, unde?, cand?, cum?, eventual de ce? si/sau cu ce urmari?
(Imi cer iertare colegilor, aceste detalii sunt evident inutile pentru ei, dar cred ca sunt necunoscute publicului larg.)
Am descoperit recent de ce nu se inteleg oamenii intre ei - cu siguranta ati bagat de seama ca e un haos al comunicarii: pentru ca vorbesc fara sapou.
Zi de zi, ceas de ceas si in proportii de masa, aud cetateni care zic brusc: "Pentru ca ala nu i-a zis aleia sa le ia de-acolo!" Asa incepe o tentativa de dialog. Iar tu ramai siderat: care ala?, care aia?, ce sa ia?, de unde sa ia?!
Culmea e ca, daca nu raspunzi prompt la o asemenea abordare abrupta si absconsa, sau, mai rau, daca indraznesti sa pui una dintre intrebarile de mai sus, interlocutorul, de cele mai multe ori, se enerveaza, convins ca n-ai fost atent sau ca vrei sa-l calci pe coada. "Cum, care ala!? ~la de care ti-am zis ca a fost acolo sa rezolve chestia aia si n-a facut nimic, ca nu venisera actele, fi-r-ar mama lor de birocrati!"
Sigur, teoretic exista solutia de a raspunde senin: "Pai, nu ti-am zis io ca aia nu-i buna de nimic?" Varianta prezinta insa riscuri: daca aia o fi totusi nevasta-sa?! In plus, daca intri in joc, e belea: omul, convins ca l-ai inteles, va continua in acelasi stil si epidemia vorbitului fara sapou va deveni pandemie.
Ceea ce, de altfel, pare oricum sa se intample.
Incat, doamna, domnule, va rog frumos, inainte de a va lansa in aprecieri, detalii, interpretari si alte subtilitati, va rog politicos sa enuntati mai intai despre ce naiba vreti sa vorbiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO