Ziarul de Duminică

Furnicile lui Bernard Werber/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

26.11.2015, 23:58 55

Subdiviziunea Nautilus a Editurii Nemira, care se ocupă de cărţi science-fiction are o serie dedicată celebrului scriitor francez Bernard Werber. Mai precis seriei „Furnicilor”. O colecţie coordonată de Ana Nicolau.

Bernard Werber – Furnicile. Traducere din limba franceză de Nicolae Constantinescu. Ediţia a doua

Bernard Werber – Ziua furnicilor. Traducere din limba franceză de Nicolae Baltă. Ediţia a doua

Sunt două cărţi devenite clasice, cunsocute în toată lumea. The Sunday Times scria la vremea apariţiei: „Această carte este pur şi simplu o capodoperă care te pune pe gânduri.” Primul volum s-a tradus în peste 30 de limbi şi s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare.

Povestea romanului pare simplă: atunci când descinde în casa moştenită de la un unchi entomolog, Jonathan Wells se confruntă cu armata furnicilor. Dar această comunitate imensă are oraşele ei, ierarhiile ei, coloniile ei, precum şi o limbă proprie, sclavii, mercenarii sau armele ei. Iar forţa lor este uriaşă. Cititorii intră în monstruoasa şi palpitanta lume a acestor fiinte infraterestre, într-un SF în care suspansul şi groaza se întâlnesc la fiecare pagină.
„Furnicile – scrie Bernard Werber – ne arată un model de cetate: o treime nu face  nimic, dar consumă, o treime nepricepută vâneaza în locuri nepotrivite şi construieşte instrumente prea puţin fiabile, o treime eficientă îndreaptă greşelile colective. Rezultatul este un sistem care funcţionează, în care toată lumea este hrănită. Fără poliţie, fără ierarhie, fără recompense, fără prestigiu. Această societate seamănă pe undeva cu corpul uman, în care fiecare celulă contribuie la funcţionarea întregului... Furnicile sunt animale subestimate din cauza taliei lor. Am vrut să le redau nobleţea şi titlul de cea dintâi specie animală terestră ca număr, vechime şi ocupare a teritoriului.”

 
Bernard Werber s-a născut la Toulouse în 1961. După ce termină liceul, începe să scrie romanul „Les fourmis” şi urmează Facultatea de Drept în oraşul natal, apoi jurnalismul la Paris; primeşte o bursă în Africa şi scrie pentru mai multe publicaţii din Franţa. În 1991 îi apare la Editura Albin Michel „Les Fourmis”, volumul pe care-l începuse în adolescenţă. Cartea are succes imediat, este tradusă în treizeci de limbi şi cucereşte milioane de cititori. În 1992 apare continuarea, „Le Jour des fourmis”. Volumul al treilea al seriei, „La Révolution des fourmis”, vede lumina tiparului în 1996. Urmează, de-a lungul anilor, aproape treizeci de cărţi (serii SF, volume de proză scurtă, lucrări experimentale) care reflectă interesul autorului pentru ştiinţă, filozofie, spiritualitate, scrierile sale ilustrând si combinarea dintre genurile literare.
Acum câţiva ani a anunţat o decizie controversată – aceea de a lansa o carte nouă în fiecare an, pe 3 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO