Ziarul de Duminică

Gloria şi capcanele evaluărilor

Ion Ţuculescu - Izvorul de fluturi, ulei pe pânză, adjudecat: 42.000 euro

Ion Ţuculescu - Izvorul de fluturi, ulei pe pânză, adjudecat: 42.000 euro

23.06.2010, 15:25 40

Gloria de altădată a licitaţiilor de artă, când se vindeau70-90% dintre piese, când preţurile urcau de 2-3 ori la lucrărileimportante, când negustorii se întreceau în oferte paralele (acestafiind, de fapt, un semn de vioiciune imediată a pieţei), cândcolecţionarii ştiau că o pradă importantă se obţine cu bani mulţi,gloria de altădată, deci, se mai simte în evaluările caselor delicitaţii. Concurenţa şi criza economică nu mai lasă loc preamultor vânzărilor spectaculoase şi eventualelor speculaţii. Darţintele de profit există oricum şi evaluările intră în acestăecuaţie ca unealtă de marketing şi nu numai.

Este impresionant să anunţi că un tablou de Luchian - "Garoafe"- este evaluat la 150.000-200.000 de euro. Pe undeva, cota esterealistă, chiar dacă până acum suma de 200.000 nu s-a strigat lalicitaţiile din România. Realitatea este undeva la mijloc,licitaţia tabloului semnat de Luchian a început la 100.000 de euro,jumătate din estimarea maximă, iar adjudecarea a fost la 140.000 deeuro, sub minimul estimării. Aşa a dictat cererea şi oferta.

Dar, şi aşa, Luchian şi Casa Artmark au îmbunătăţit un recordconsemnat acum câteva luni. "Maci", care a fost evaluat de asemeneala 200.000 de euro, s-a adjudecat cu 134.000 de lei. Acum,"Garoafe" reia aceeaşi evaluare maximă şi se adjudecă la 140.000 deeuro. Astfel, Luchian are cea mai importantă cotă de piaţă inistoria licitaţiilor din România.

Ofertele sunt mari, dar vânzările, totuşi, mici. Goldart şiArtmark îşi promovează licitaţiile prin publicarea unor evaluări.Alis preferă direct preţul de pornire. Ultimele licitaţii arată cănu doar evaluarile, ci şi preţurile de pornire pot fi prea mari.Alis a vândut la licitaţia din 12 iunie doar 14 lucrări pestepreţul de pornire. 17 picturi şi două sculpturi, printre careLuchian, Ressu, Iser şi Ion Irimescu, au fost cumpărate doar laofertă, sub preţul de pornire. Alis (www.alis.ro) a ales sinceritatea şianunţă pe site şi aceste tranzacţii. În aceeaşi licitaţie, a contatmai mult pictura pe lemn "Pe chei" a lui Arthur Verona, care s-aadjudecat cu 11.000 de lei, chiar dacă licitaţia a pornit de la8.000.

Goldart (www.goldart.ro) a licitat pe 6 iunie lucrări aleartiştilor contemporani. S-au vândut doar 16 lucrări (inclusiv osculptură în cristal optic semnată de patronul casei, AlexandruGhilduş), toate sub evaluarea minimă. La secţiunea clasică aartelor plastice s-au cumpărat 34 de lucrări, dar numai câteva autrecut peste evaluare. Cea mai impresionantă: Ion Theodorescu Sion- "Fântână la Balcic", cumpărată cu 58.000 lei, deşi evaluarea seoprea la 52.000 lei.

Artmark, prin licitaţia de vară, şi-a menţinut provocarea de amarca un nou record. S-au vândut peste 100 de lucrări din cele 146din catalog, dar numai 20 s-au adjudecat peste evaluarea maximă.Cele mai licitate au fost un desen şi câteva picturi semnate TiaPeltz. "Calea Dudeşti", tuş pe hârtie, s-a cumpărat 1.500 euro, dezece ori mai mult decât evaluarea minimă. "Foxtrot" şi "Amor" auajuns la 2.600 şi 1.400 euro, deşi porneau de la evaluări minime dela 750, respectiv 500 de euro. Petre Velicu, prezent cu treipicturi, a avut mare succes cu "Ursitoare", o lucrare adjudecată cu1.600 euro. O altă lucrare nu a primit nicio ofertă. Garoafele luiLuchian, cum am precizat deja, a fost lucrarea cu cea mai maremiză. Recordul obţinut probabil că a fost îndelung savurat, pentrucă, imediat, o lucrare interesantă a lui Petraşcu, "Apus de soare"nu a primit nicio ofertă. A rămas nelicitată şi pictura lui Tonitza"Tătăroaică în cerdac", trecută de curând printr-o refacere aimaginii: ...cel puţin rama a fost schimbată. Greu de desluşit esteşi dublul refuz înregistrat de Dărăscu cu uleiul "Turci la Balcic"şi acuarela "Veneţia". Pe de altă parte, este importantă menţinereacotei lui Ion Ţuculescu - "Izvorul de fluturi", ulei pe pânză, afost adjudecată cu 42.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO