Ziarul de Duminică

Haemus

Haemus

Scena din lucrarea Croquis d'apres nature faits pendant trois ans de sejour en Grece et dans le Levant (1833) a pictorului-calator Theodore Leblanc (1800-1837)

22.02.2008, 16:33 56

Volumul Haemus. O antologie de poezie balcanica a fost lansat in urma cu doua saptamani si la Bucuresti. E un tom somptuos, la care au lucrat, vreme de cativa ani, 100 de persoane din Peninsula Balcanica si care va circula simultan in sapte tari.

Antologia se datoreaza initiativei Prietenilor revistei Anti din Grecia si a plecat de la ideea ca traditia poetica bogata a Balcanilor este, in general, necunoscuta popoarelor din aceasta zona. Practic, nu cunoastem pe aproape nici unul dintre poetii clasici ai vecinilor nostri. "Consideram ca proiectul nostru este actual, deoarece in zilele noastre se manifesta interesul pentru constituirea unor comunitati mari, cu pastrarea simultana a caracteristicilor specifice ale popoarelor, nationalitatilor, minoritatilor. Este necesara pastrarea varietatii, dar si dezvoltarea elementelor unificatoare ca o garantie a pacii, in paralel cu mentinerea particularitatilor specifice." Coordonarea editiei - Xanthippi Miha Bania. Ingrijirea editiei: Monica Ioan Chihaia, Monica Savulescu-Voudouri, Gheorghe Istrate si Dinu Adam.
Volumul reuneste creatii ale unor poeti din Romania, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Grecia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia si Muntenegru. Prin urmare, vor fi sapte volume echivalente. Au fost pubicate deja tomurile in limbile albaneza, bulgara, greaca si romana, urmeaza cele in sarba, bosniaca si slavo-macedoneana.
Fiecare capitol consacrat tarilor reprezentate in antologie incepe cu un cantec popular cunoscut. Urmeaza o scurta istorie cronologica a tarii, care acopera perioada secolelor 19 si 20. Crestomatiile sunt precedate de cate o introducere sinoptica referitoare la literatura fiecarei tari. Colectivul de redactie pentru partea romaneasca a fost alcatuit din Gheorghe Craciun, Ioan Flora, Victor Ivanovici, Dinu Adam, Mircea Dinescu si Andrei Plesu. Au fost selectati noua poeti (Eminescu, Arghezi, Bacovia, Barbu, Blaga, Vinea, Tzara, Voronca si Gellu Naum). Scurta introducere in poezia romaneasca, semnata de regretatul Gh. Craciun, este bine pusa in pagina, chiar daca semnatarul afirma, oarecum impotriva opiniei generale, ca poetul cel mai important din perioada postbelica ar fi Gellu Naum. Versurile celorlalti poeti din tarile balcanice sunt talmacite in romaneste de foarte buni cunoscatori ai spatiilor respective: Topcin R. Luan (din albaneza), Ioan Flora (din bosniaca), Elena Siupur, Daniel Cain, Victor Tulbure, Val Cordun (din bulgara), Valeriu Mardare (din greaca), Elena Siupur, Daniel Cain (din slavomacedoneana), Ioan Flora (din sarba).
Volumul tiparit in Grecia si distribuit in Romania de Editura Omonia cuprinde si o seama de ilustratii reprezentative pentru fiecare spatiu cultural.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO