Ziarul de Duminică

Hitler – un portret neretuşat/ de Ziarul de duminică

Hitler – un portret neretuşat/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2014, 00:08 149

Heinz Linge

Cu Hitler până la sfârşit

Memoriile ordonanţei lui Hitler

Editura Corint

Traducere din limba germană de Roland Schenn. Cuvânt înainte de Petre Otu.

Pe 30 aprilie 1945, Heinz Linge a dat foc trupului neînsufleţit al lui Adolf Hitler, în grădina noii Cancelarii a Reichului, respectând astfel ultima dorinţă a dictatorului. Începând din 1939 a fost ordonanţa lui Hitler şi s-a aflat permanent lângă acesta, având ocazia să afle ca nimeni altul amănunte inedite despre viaţa publică şi privată a Führerului. Memoriile lui Heinz Linge sunt deosebit de importante pentru cei care doresc să înţeleagă cu adevărat atât epoca respectivă, cât şi modul de gândire şi de acţiune al lui Adolf Hitler.

„Memoriile lui Linge oferă un portret extraordinar şi dătător de fiori al omului Hitler. Detaliile banale ale vieţii de zi cu zi a acestuia – programul de somn şi de masă, relaţia cu Eva Braun, chiar şi pasiunea sa pentru bowling – se întrepătrund cu planificarea războiului, coordonarea personalităţilor naziste marcante şi ameninţările cu trimiterea în lagărele de concentrare adresate subordonaţilor pentru cea mai mică inepţie. Această carte este de nepreţuit pentru oricine încearcă să înţeleagă una dintre cele mai celebre personalităţi ale istoriei.” – Joseph Craig, Military Bookclub USA

Numele lui Heiz Linge – scrie prefaţatorul Petre Otu – nu este total necunoscut cititorului român.  În anul 2005, s-a publicat lucrarea Dosarul Hitler, editori fiind Matthias Uhl şi Henrik Eberle. Aceasta conţine declaraţiile şi consemnările lui Heinz Linge şi Otto Günsche, aghiotantul personal al Führerului, din timpul captivităţii sovietice. Obsedat de Hitler, liderul de la Kremlin a păstrat convingerea că acesta nu s-a sinucis şi de aceea a dispus anchetarea celor mai apropiaţi colaboratori, cu scopul de a afla «adevărul». De altfel, în cartea de faţă, Linge oferă detalii despre prizonieratul său în Uniunea Sovietică şi tratamentul la care a fost supus în tot acest răstimp. El lasă să se înţeleagă că unele mărturii din «dosarul Hitler» nu ar fi conforme cu realitatea, întrucât, pentru a scăpa de umilinţe şi chiar pentru a-şi salva viaţa, a fost obligat să se plieze solicitărilor anchetatorilor săi care doreau să-l mulţumească pe comanditarul lor de la Kremlin. (...) Revenind la însemnările acestuia, ele reprezintă o pagină esenţială pentru cunoaşterea şi înţelegerea unui personaj malefic, pe care meandrele neştiute ale istoriei l-au propulsat drept lider al unei naţiuni frustrate ca urmare a înfrângerii, considerată nemeritată, în «Marele Război», cum i s-a spus conflagraţiei din anii 1914-1918. Portretul Führerului reieşit din pana lui Linge este unul specific acelora care, aflându-se zi de zi în preajma unui lider, ajung să se identifice în mare măsură cu el şi să creadă cu tărie în calităţile lui geniale.”

 

HEINZ LINGE (1913-1980) – membru NSDAP din 1931, a fost zidar, înainte de a se înrola, în martie 1933, în Divizia 1 SS Leibstandarte Adolf Hitler, formaţiune de elită din care făceau parte gărzile de corp ale Führerului. Doi ani mai târziu, ca majordom personal al lui Hitler, avea misiunea de a se ocupa de menajul cancelarului Reichului, iar la scurt timp după izbucnirea războiului, în 1939, devine ordonanţa acestuia. Heinz Linge s-a aflat în serviciul lui Hitler timp de zece ani, începând din 1935 până la moartea Führerului, în aprilie 1945. A părăsit printre ultimii buncărul din Berlin, dar a fost prins de sovietici şi trimis la Moscova. În 1950, a fost condamnat pentru crime de război la 25 de ani de muncă silnică, din care a executat cinci, fiind eliberat în septembrie 1955. Linge s-a stabilit în RF Germania, la Hamburg, unde a lucrat ca agent comercial la Delfs-Nordmark-Fertighäuser. Memoriile lui, Cu Hitler până la sfârşit, au fost publicate pentru prima oară în 1980, fiind primite cu mare interes. A decedat la 9 martie 1980 într-o clinică din Hamburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO