Ziarul de Duminică

Holera romaneasca

12.10.2007, 22:05 31

Desi armata romana a participat la Campania din 1913, militarii romani au marsaluit spre Sofia fara a fi implicati in lupte cu armata bulgara.

Cu toate acestea, statisticile au inregistrat cel putin 1.600 de decese in randul soldatilor romani. Acestea nu au fost cauzate de existenta unor partizani ori de cazuri de indisciplina ale militarilor, care sa ii trimita in fata Curtii Martiale. Pur si simplu holera a facut ravagii in randurile armatei romane, dar si in cele ale populatiei bulgare.
Directorul Sanatatii Publice din Bulgaria, Ruseff, a realizat in 1914 un raport privind holera care "a bantuit vara trecuta in Regat". Potrivit functionarului bulgar, in judetele in care a fost cantonata armata romana (Plevna, Tarnovo, Vidin si Vrata) s-au contaminat 13.941 de oameni, din care 7.178 s-au insanatosit, iar 6.763 au murit. In schimb, in alte 8 judete din Bulgaria (Burgas, Filipopol, Kustendil, Rusciuk, Sofia, Stara Zagora, Sumen si Varna), neocupate de militarii romani, au fost inregistrati numai 4.878 de bolnavi, din care 2.493 au murit, iar 2.385 s-au insanatosit.
Redactorii ziarului Balgaria s-au referit in nr. 75/ 17 decembrie 1913 si la victimele facute de holera in randul armatei romane. Astfel, numai in orasul Botevgrad (Orhanie) "pe camp sunt peste 1.000 de morminte ale soldatilor romani. Alti 1.000 de militari romani, bolnavi de holera, au fost transportati la nordul Dunarii". Bulgarii i-au acuzat pe ofiterii romani ca nu au luat masuri de a stopa epidemia, mentionand ca militarii au fost lasati sa manance legume si fructe nespalate si ca au fost cazuri cand acestia au deschis canalizarile orasului Plevna pentru adaparea cailor, spalarea rufelor si, uneori, "pentru a se scalda". Sa facem abstractie de faptul ca ofiterii romani nu au luat masuri de limitare a epidemiei. In Arhivele militare romane exista numeroase documente care dovedesc exact contrariul, ceea ce nu face decat sa arate ca afirmatiile oficialitatilor bulgare au fost rau intentionate. Cat despre igiena precara a militarilor romani, Regele Carol I a pus-o pe seama faptului ca acestia au format "o armata de tarani istoviti, care se hranesc cu ghinda si coji de nuca, care socotesc acestea ca pe niste fructe delicioase, iar luptele cu femeile, gainile si porcii ca pe niste bravuri nemaiintalnite".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO