Ziarul de Duminică

Igor Drogovoz - Raketnae voiska SSSR

Igor Drogovoz - Raketnae voiska SSSR
20.07.2007, 21:04 25

Harvest, 2007
Tensiunile si divergentele ruso-americane legate de intentia administratiei Bush de a amplasa scutul antiracheta in Europa au determinat Moscova sa ameninte ca va relansa programele strategice de riposta concepute in perioada sovietica. Astfel, fostul ministru rus al Apararii, Igor Sergheiev, care a devenit ulterior consilier pentru probleme strategice al presedintelui Vladimir Putin, a avertizat inca din februarie 2001 ca "proiectele sovietice de riposta asimetrica la Razboiul Stelelor au fost inghetate, dar conservate, incat se poate reveni la ele".
Sergheiev a dezvaluit ca Uniunea Sovietica pusese la punct trei planuri pentru a contracara Initiativa de Aparare Strategica (Strategic Defense Initiative), conceputa de Statele Unite si lansata in 1983, in timpul presedintelui Ronald Reagan si oficial abandonata zece ani mai tarziu, sub presedintia Clinton.
Proiectul le-a creat cosmaruri sovieticilor, Moscova implicandu-se intr-o competitie acerba care avea sa contribuie, in cele din urma, la falimentul URSS.
Temerile liderilor de la Kremlin erau convergente cu analizele serviciilor secrete americane care considerau ca sovieticii erau incapabili sa faca fata "Razboiului Stelelor". Potrivit unui raport recent desecretizat, Agentia Centrala de Informatii (CIA) ajunsese, in 1987, la concluzia ca Uniunea Sovietica nu putea sa rivalizeze cu programul american de aparare antiracheta.
In realitate, savantii sovietici facusera in acea perioada progrese remarcabile, dupa cum releva Igor Drogovoz in cartea sa referitoare la "fortele de rachete ale URSS".
Lucrarea prezinta evolutia strategiei militare si a programelor sovietice, incepand cu planul lui Stalin din 1946 referitor la dezvoltarea rachetelor cu raza lunga de actiune. Un an mai tarziu, el le spunea specialistilor ca "masinile de felul acesta pot constitui o adevarata camasa de forta pentru pravaliasul acela zgomotos de Harry Truman". In anul mortii dictatorului, Koroliov, director al programului spatial sovietic, lucra deja la R-7 ICBM (semiorca) - prima racheta intercontinentala a lumii.
Dupa cum arata Drogovoz, in 1987, sovieticii ajunsesera sa testeze sateliti echipati cu lasere capabile sa distruga rachete la numai cateva secunde dupa lansare. In prezent, americanii dispun de un proiect similar numit "Space Based Laser". Probele au esuat lamentabil, racheta purtatoare prabusindu-se in Pacific, ceea ce l-a determinat pe Gorbaciov sa renunte la program. Cu toate acestea, conceptul sistemului militar orbital exista, iar Moscova a anuntat ca se pregateste sa actualizeze Doctrina militara pentru a pune accentul pe "componenta militaro-aeriana, si chiar cosmica", desi tratatele internationale interzic plasarea armelor de distrugere in masa in spatiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO