Ziarul de Duminică

Imagine

Imagine
20.06.2008, 20:44 27

Intalnirea cu expozitia Ioanei Antoniu incepe in strada, in fata posterului ce anunta titlul evenimentului: Imagine.

Trecem de aceasta capcana tautologica alegand o alta pista care sa ne conduca la descifrarea micii sarade pe care orice expozitie respectabila o propune, chiar de pe afis, vizitatorului. In minte ne vin, fara sa vrem, acordurile melodiei lui Lennon si decidem, in lenea unei dimineti clujene ploioase, ca sensul textului din piesa cu titlu omonim poate fi un indiciu care sa ne apropie de intentiile artistei. Patrundem in mica "padure hipostila" compusa din pilastrii intrarii in Muzeul de Arta clujean cu nostalgia anilor indulciti de cantecele trupei din Liverpool, ani din care dateaza si mica fotografie a artistei, la varsta vorbelor peltice, cu care se deschide catalogul expozitiei.
Picturile Ioanei Antoniu ne trezesc insa la realitatea unui timp pentru care ingenuitatea anilor copilariei noastre a ramas doar in albumele cu poze zimtate pe margini. Tot in acei ani prelungiti intr-un infantilism generalizat, am fost invatati, aproape cu vorbele din hitul lui Lennon, ca-n ceruri nu e nimeni, c-averea e-un pacat, ca viata-i luminoasa, orasele, stralucitoare si ogoarele, pline de rod. Cred ca ceva din festivismul de carton al acelor zile urmareste si azi intregi generatii.
Ioana Antoniu s-a despartit insa in aceasta expozitie de barocul flamboaiant al unor imagini epatante aduse pana acum pe panzele sale. Picturile cu brunuri maculate din prezenta selectie dau seama de zona fara glorie trambitata a existentei, de anostul unui mal surpat, de noroiul unei strazi desfundate sau de oboseala unei tarini sterpe. O realitate de periferie urbana in care doar verdele suculent al vegetatiei apare firav ca un fanion, cat sa semnaleze ca viata isi are inceputul si sfarsitul in huma ponosita. Misterul zguduitor al acestui circuit e de fapt jocul secund al expozitiei, in al carei inventar imagistic mai apare un element ce tine de o lume pentru care imaginea vine doar prin cuvinte. Pagini imprimate in Braille sunt suportul unor desfasurari cromatice in acuarela ce circumscriu cu o tandra delicatete aceeasi familie de subiecte. Doar ca, pentru noi, alaturarea micilor protuberante semisferice are o semnificatie necunoscuta, misterioasa si aceasta valoare este speculata de artista, care le plaseaza, citandu-le forma, si in marile picturi in ulei. Ele devin astfel un soi de markeri ai zonelor in care acel misterium tremendum actioneaza in ciuda aparentei umile, reabilitand astfel umilinta in sensul uitat al invataturii cristice.
Antitetica cu primul vers din cantecul lui Lennon, "Imagine there's no Heaven...", expozitia Ioanei Antoniu ne invita sa imaginam "cerurile" privind mai atent tarana...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO