Ziarul de Duminică

In asteptarea managerului vizionar

In asteptarea managerului vizionar
19.10.2007, 17:20 18

80 de poeti din Romania (marea majoritate), Franta, Belgia, Ungaria, Germania, Austria, Republica Moldova au luat parte, pe 5 octombrie, la Maratonul European de Poezie de la Sibiu, eveniment peste care parea sa se suprapuna o alta manifestare sonora, Festivalul European de Poezie, programat in intervalul 3-6 octombrie 2007. Pana la urma, ziua de 5 a fost doar a Maratonului, caruia i s-au alaturat si cativa dintre poetii invitati la Festival.

Doua intamplari culturale distincte, prima organizata de Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu in Aula Magna a Universitatii "Lucian Blaga" din localitate, cealalta, mai exclusivista, initiata de Literaturhaus Berlin, Berliner Kunstlerprogramm des DAAD si Institutul Cultural Roman si desfasurata la Centrul de Cultura si Dialog "Friedrich Teutsch" al Bisericii Evanghelice din Romania.
N-am sa reproduc aici vreun nume de maratonist, pentru ca atunci i-as nedreptati pe ceilalti. Selectia s-a facut in numele valorii, cel mai adesea confirmata in recital. As putea insa spune cu mana pe inima ca alti 70-80 de poeti romani de valori sensibil egale puteau sa se afle in locul celor prezenti.
S-a citit, in reprize de cate doua ceasuri, vreme de 14 ore. Pacat ca n-au fost acolo cei care ar trebui sa cunoasca potentialitatile poeziei romane contemporane pentru a le exploata cu maxim profit, adica editorii, pacat ca au lipsit acei Mecena raspanditi pe teritoriul intregii Romanii care ar fi putut sa vada adevarata cota a poeziei noastre, pentru a o sponsoriza in cunostinta de cauza si nu la intamplare.
De ce ma intristeaza lipsa acestora? Pentru ca unei mari poezii cum este cea romana inca nu i s-a gasit adevarata valoare de intrebuintare. Oamenii de afaceri au exploatat toate vazutele si nevazutele posibile, au epuizat numeroasele filoane de profit ale multora dintre businessurile lor, dar inca n-au mirosit afacerea care ar putea deveni poezia, un produs cu termen de garantie superior celui al unui magazin, unui parc, unei sosele, unui pod...
Credeti ca-i o utopie poezia ca afacere de succes? Pai singurul lucru care-i lipseste la ora asta este un mare manager vizionar. Inainte de Tiriac si Nastase, tenisul in Romania ii interesa pe foarte putini. Dupa ei, l-au jucat si il joaca milioane de romani. Cam asa se va intampla si cu poezia in clipa cand un poet de pe aceste meleaguri va lua Premiul Nobel. Cum insa acest eveniment ar putea sa nu aiba loc in timpul vietii noastre, cred ca e bine sa-l invitam in scena pe marele manager vizionar. In cazul in care acesta s-a nascut deja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO