Ziarul de Duminică

În căutarea luminii/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.10.2015, 23:42 55

6 Continentes

Sâmbătă, 17 octombrie, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (foto 1), s-a deschis expoziţia de pictură cu tema Portugalia, parte din programul Festivalului de Cultură Lusofonă 6 Continentes. Timp de două săptămâni, pe simeze sunt expuse un număr de treizeci de lucrări de pictură şi grafică reprezentând, în majoritate, creaţiile artiştilor plastici români care au participat la rezidenţe artistice organizate în 2014 la Funchal, Madeira, şi în 2015 la Lisabona şi Redondo, în cadrul Poiectului Cultural Contemporanii.

Expoziţia reprezintă confesiunile trăirilor rezultate din contactul cu magia spaţiului portughez, transpus pe pânze prin diverse maniere de exprimare artistică de Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Marin Gherasim, Ruxandra Grigorescu, Sorin Iosub, Marcel Lupşe, Christian Paraschiv, Alina Rizea Gherasim, Mihai Sârbulescu. Curatorul expoziţiei, Maria Paşc.

 

„ImPuls” cu „Spectacole de colecţie”

Teatrul Ţăndărică pregăteşte cea de-a XI-a ediţie a binecunoscutului Festival Internaţional al Teatrului de Animaţie „Spectacole de colecţie” care, începând din acest an, se va numi Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls (foto 2).

După zece ani de experienţă, timp în care peste 550 de spectacole din 20 de ţări invitate s-au jucat pe scena Teatrului Ţăndărică, pentru aproximativ 60.000 de spectactori, festivalul a trecut la o nouă etapă.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls, care se va desfăşura în perioada 07-18 noiembrie, vine cu un nou concept, mai complex. Festivalul se redefineşte acum, dupa 10 ani în care conţinutul acestuia s-a diversificat şi a evoluat constant, reuşind să se adapteze cerinţelor noii generaţii şi, totodată, să se alinieze la tendinţele actuale în teatrul vizual şi de animaţie la nivel mondial.

Devenit deja un eveniment tradiţional pe agenda culturală a Bucureştiului, ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls va cuprinde spectacole de teatru din ţără şi din străinătate, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, un spectacol de teatru radiofonic, expoziţia Călătoria lui Ţăndărică, ateliere, conferinţe, dialoguri şi discuţii teatrale, lansări de carte, decernarea premiilor de excelenţă în animaţia românească, precum şi o gală aniversară.
 

„În căutarea luminii”, la Bloombsbury Festival din Londra

 În perioada 22-25 octombrie 2015, în capitala Marii Britanii se va desfăşura unul dintre cele mai inovatoare şi interesante festivaluri londoneze, Bloomsbury Festival (foto 3), o serie de evenimente menite să celebreze aceasta zonă centrală a oraşului, legată de unul dintre cele mai faimoase grupuri artistice din istoria culturală britanică.

Tema ediţiei de anul acesta a festivalului este „lumina”, iar regizoarea şi artista interdisciplinară Marina Hanganu a fost selectată să participe în festival cu un performance interactiv intitulat „Before Sunset/After Sunrise”, care îşi propune să exploreze modul în care oamenii se raportează la lumina solară din Londra în comparaţie cu alte oraşe mari din lume, care sunt factorii care influenţează cantitatea şi calitatea luminii naturale pe care o percepem (poziţia pe glob, clima, arhitectura urbană, stilul de viaţă etc.) şi ce rol joacă aceasta în viaţa noastră urbană de zi cu zi.
Performance-ul este realizat în sistem de „unu la unu” şi se concretizează prin intermediul legăturilor video pe internet, cu folosirea aplicaţiilor de pe smartphone. Astfel, fiecare membru al publicului va fi dublat, de la distanţă, de un performer din Bucureşti, Gdansk, Portland, Melbourne, Perth, Sydney şi New York prin cartierul Bloomsbury şi prin împrejurimi, de-a lungul plimbării având ocazia să îşi compare şi să îşi sincronizeze călătoria. Prin acţiunea comună a performerilor şi participanţilor rezultă un performance despre lumină, având patru scenarii corespunzătoare diferitelor momente ale zilei.
 

Creatoarea acestui concept care a impresionat curatorii Bloomsbury Festival este Marina Hanganu, regizoare de teatru şi artistă interdisciplinară. Marina Hanganu a absolvit UNATC „I.L.Caragiale” în anul 2014 şi în luna septembrie a acestui an, masterul de teatru la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având de asemenea o componentă de cercetare practică. Experienţa sa teatrală de până acum cuprinde: „A.M.B.I.T.I.O.N” (examen deschis RCSSD 2015) – concept şi performance alături de alţi colegi de curs; a regizat piesa scurtă „Tesla’s Pigeon” de Makenzie Whittle (RCSSD New Writing Night noiembrie 2014, Royal Central School of Speech and Drama), a fost regizoare, co-scenografă şi traducătoare a piesei „Marisol” de José Rivera (producţie licenţă UNATC 2014) şi a realizat asistenţa de regie la „Talk Show (Reprise)”, regia conf.univ.dr. Ion Mircioagă (producţie Teatrul 7 2012).
 
Proiectul Marinei Hanganu în cadrul Bloomsbury Festival este realizat cu sprijinul Institutul Cultural Român din  Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO