Ziarul de Duminică

Incheierea tranzitiei politice postcomuniste in Bulgaria

14.07.2006, 13:27 55

La 13 iulie 1991 a fost adoptata prima Constitutie postcomunista a Bulgariei, moment care a marcat simbolic incheierea formala a tranzitiei politice de la comunism la democratie in aceasta tara balcanica.
Procesul istoric al tranzitiei politice in Bulgaria a debutat la 10 noiembrie 1989, cand Todor Jivkov a fost indepartat din functiile de secretar general al CC al PCB si presedinte al Consiliului de Stat si a continuat la finele primei saptamani a lunii decembrie, cand formatiunile de opozitie s-au reunit intr-o organizatie-umbrela, Uniunea Fortelor Democratice (UFD), presedinte al comitetului de coordonare fiind ales filosoful Jelio Jelev. Noua formatiune politica milita pentru garantarea respectarii drepturilor si libertatilor democratice, introducerea pluripartidismului, alegeri libere si democratizarea reala a intregii vieti politice si social-economice. In cursul demonstratiilor care au avut loc in capitala si alte orase bulgaresti, la 9 decembrie s-a cerut, intre altele, inlocuirea lui Petar Mladenov din functia de presedinte al Consiliului de Stat cu Jelio Jelev. A doua zi si, mai ales, in zilele de 11-12 decembrie, in contextul desfasurarii Plenarei CC al PCB mitingurile si demonstratiile din Sofia s-au intensificat, conducerea de partid fiind confruntata cu o puternica presiune din partea maselor pentru a lua masuri in vederea destituirii din functii a celor care colaborasera cu fosta conducere, modificarea articolului din Constitutie care garanta rolul conducator al PCB si desfasurarea de alegeri libere.
La 13 decembrie 1989, pe fondul dezvaluirilor presei privind abuzurile lui Jivkov, CC al PCB a decis excluderea acestuia din randurile membrilor de partid - gest simbolic menit a sublinia ruperea cu trecutul.
Dupa punerea lui Jivkov sub arest, la domiciliu, in ianuarie 1990, noul Congres al partidului (30 ianuarie-2 februarie 1990) a incredintat conducerea partidului lui Alexander Lilov, care a devenit presedinte al Consiliului Suprem (echivalentul functiei de secretar general al C.C.) si a schimbat numele partidului in Partidul Socialist Bulgar (PSB).
In alegerile din 10 si 17 iunie 1990 pentru Marea Adunare Nationala, cei doi principali competitori politici - recent rebotezatul Partid Socialist si coalitia Uniunii Fortelor Democratice (U.F.D.) - s-au prezentat cu programe aproape identice, in pofida retoricii electorale menite a le diferentia. In aceste conditii, grefate pe fondul traditiei sociale egalitare a Bulgariei si faptul ca regimul comunist nu fusese asociat de catre populatie cu ideea dominatiei straine, victoria electorala a revenit Partidului Socialist. Cu toate acestea, la 6 iulie 1990, pe fondul dezvaluirilor privitoare la propunerea de a se folosi tancurile impotriva demonstrantilor in decembrie 1989, Petar Mladenov a fost silit sa demisioneze. Peste o luna, el va fi inlocuit, ca sef al statului, de catre liderul UFD, Jelio Jelev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO