Ziarul de Duminică

Infamii mărunte/ de Panos Karnezis

Infamii mărunte/ de Panos Karnezis

Autor: Ziarul de Duminica

10.02.2011, 23:30 82

Panos Karnezis s-a născut în Grecia în 1967. A plecat în Angliaîn 1992 pentru a studia ingineria la Oxford University şi a lucratpentru o vreme în industrie, înainte de a începe să scrie în limbaengleză şi a absolvi masteratul de scriere creativă la Universityof East Anglia. Prima sa carte, Little Infamies (Infamiimărunte), o culegere de povestiri scăldate în inconfundabilaatmosferă mediteraneană dintr-un mic sat grecesc anonim, a fostprimită cu entuziasm deopotrivă de critici şi de publicul larg,Karnezis fiind salutat ca una dintre vocile proaspete ce promit săse plaseze în liga maeştrilor naraţiunii europene (Independenton Sunday). Au urmat trei romane: The Maze (2004;finalist în cursa pentru Whitbread First Novel Award,), plasat înAnatolia în timpul Războiului greco-turc din 1919-1922; TheBirthday Party (2007; nominalizat la Encore Award), despreviaţa şi excesele unui magnat veros (alias Onassis), despre averinemăsurate şi ambiţii fără limite, dar şi despre dileme morale şigraniţa imperceptibilă dintre adevăr şi minciună; şi TheConvent (2010), pentru care autorul a ales drept loc dedesfăşurare o mânăstire din sudul muntos al Spaniei, la începutulanilor 1920.

Scrierile lui Karnezis au fost difuzate la BBC Radio 4 şiau fost publicate în reviste de prestigiu precum.Granta,New Writing 11, Prospect şi Areté. Înprezent, Karnezis locuieşte în Londra.

Fragmentul "Funeralii de pietre" face parte din volumulInfamii mărunte (traducere din limba engleză de MirellaAcsente), în curs de apariţie la Editura LEDA, imprint al GrupuluiEditorial Corint. Romanul se înscrie în proiectul Editurii Leda"Noile voci ale Europei", finanţat cu sprijinul Comisiei Europene,în cadrul Programului Cultura al Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO