Ziarul de Duminică

Initieri cu texte antroposofice de Rudolf Steiner

Initieri cu texte antroposofice de Rudolf Steiner
20.05.2010, 16:17 368
Rudolf Steiner (1861-1925) a fost un ganditor austriac,fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei si almedicinei antroposofice. A conferentiat in toata Europa, inclusivla Sibiu, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, de aceea numele luin-a fost strain romanilor. Antroposofia este o conceptie despre omsi lume care sustine existenta unor elemente suprasensibile alefiintei umane, dincolo de corpul fizic. Steiner a insistattotdeauna asupra necesitatii de a folosi cunostintele obtinute prinobservatie ultrasensibila in viata practica, socotind lipsalegaturii intre idealurile spirituale ale oamenilor si necesitatilemateriale ale vietii cotidiene ca fiind cauza declinuluisocio-cultural. Influenta si impactul acestor idei a fost atat demare, incat la inceputul secolului al XX-lea a luat nastereSocietatea Antroposofica, un mediu in care problemele spiritualeputeau fi tratate cu cea mai mare seriozitate. Societatea s-aextins in toata lumea, inclusiv in Romania, sediul ei central seafla, din 1990, la Bucuresti. Societatea Antroposofica din Romaniaa ingrijit mai multe traduceri ale scrierilor antroposofice si acolaborat cu editurile care publica lucrarile lui RudolfSteiner.
Asadar, nu trebuie sa ne mire ca acest autor este foartecunoscut la noi si foarte publicat - la nu mai putin de 16edituri! Editura Univers Enciclopedic il publica cu constanta demai bine de un deceniu. Mai nou, intr-o colectie care se cheama"Initieri". (Aceasta editura a mai publicat, de acelasi autor:"Evanghelia dupa Ioan", 3 volume; "Evanghelia dupa Matei";"Responsabilitatea omului pentru evolutia lumii"; "Evanghelia acincea"; "A patra dimensiune"; "Spiritualitatea Cosmica si FiziculUman"; "Teze antroposofice"; "Omul. Hieroglifa a Cosmosului";"Misiunea sufletelor popoarelor"; "Evanghelia dupa Marcu";"Astronomia si stiintele naturii"; "Metamorfoza cosmica si umana";"Chistos si sufletul uman"; "Tainele pragului"; "Pietrefundamentale"; "Ideea Craciunului si taina Eului"; "O introducerein conceptia antroposofica despre lume"; "Teosofia"; "Stiintaoculta"; "Fr. Nietzsche. Un luptator impotriva epocii sale";"Trezirea sufletelor"; Orientul in lumina Occidentului"; "Mituri siMisterii egiptene"; "Christos si lumea spirituala"; "Nouaspiritualitate si trairea lui Christos"; "Fiziologie oculta";"Entitatile spirituale in corpurile ceresti si in regnurilenaturale"; "Misiunea lui Mihail"; "Poarta initierii"; "PazitorulPragului"; "Incercarea sufletului"; "Manifestarile kharmei";"Cunoasterea lui Christos. Antroposofie si rosicrucianism"; "TainaSfintei Treimi"; "Omul suprasensibil in conceptia antroposofica";"Crestinismul esoteric si conducerea spirituala a omenirii";"Evanghelia dupa Luca"; "Mistica"; "Pragul lumii spirituale. Undrum spre cunoasterea de sine"; "Din cronica Akasha"; "Apocalipsalui Ioan"; "Macrocosmos si microcosmos"; "Esoterismul crestin";"Stiinta initiatica si cunoasterea astrilor"; "Misterul biblic alGenezei"; "Ierarhiile spirituale si reflectarea lor in lumeafizica". Absolut toate aceste titluri sunt epuizate!) Prezentam innumarul acesta al "Ziarului de Duminica" ultimele douatitluri:
"Perspective ale evolutiei umanitatii". Impulsul materialistal cunoasterii si sarcina antroposofiei - 17 conferinte tinute laDornach (Elvetia) intre 2 aprilie si 5 iunie 1921. Traducere dinlimba germana de biolog dr. Petre Papacostea. Acest ciclu deconferinte constituie o trecere in revista a evolutiei umanitatii,atat ca intreg, cat si cu privire la aspecte individuale. Cu acestprilej Rudolf Steiner aduce in prim-plan probleme tratate si inalte lucrari, dar prezentate din puncte de vedere noi, ceea ce iipermite sa evidentieze aspecte inedite pentru diferitele epociculturale. In acelasi timp, el pune in lumina sarcini actuale aleantroposofiei si caile pe care aceasta poate actiona pentruviitorul societatii umane.

"Trepte premergatoare Misteriului de pe Golgota" - zececonferinte tinute in diferite orase, in anii 1913 si 1914.Traducere de Nicolae Craciun. Postfata de Sorin R. Tigareanu. Princonferintele selectate in acest volum, Rudolf Steiner a intentionatextinderea intelegerii fenomenelor epocale legate de Evenimentul depe Golgota. Autorul a pornit de la cunoasterea oculta si legaturaei cu dezvoltarea fiintei omenesti. Conferintele prezinta actiunile(jertfele) Entitatii spirituale a lui Christos in procesul deevolutie si in relatie cu dezvoltarea constientei omenesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24