Ziarul de Duminică

Intalnirea lui Steve cu destinul

15.09.2006, 14:32 37

Foarte multi vor fi spus: "Si-a cautat-o cu lumanarea!" Lucru pe care, de altfel, l-a anticipat. Intr-un making off cu incurcaturi amuzante sau dramatice de la filmari, spunea razand: "Intr-o zi o sa ma manance un crocodil si atunci toata lumea o sa spuna: 'Vezi! ti-am spus eu ca o sa-l manance un crocodil!'"
Nu l-a ucis insa un crocodil, ci o pisica de mare. Putea fi un elefant, un sarpe, un varan, un scorpion, o tarantula, un cangur... Steve Irwin a fost orice altceva in afara de "Vanatorul de crocodili". A lasat sa i se lipeasca aceasta eticheta din motive comerciale. Pasiunea nu exclude, slava Domnului, inteligenta: stia ca doar in felul acesta poate atrage resursele cu care sa poata dinamita neglijenta si indiferenta, pentru a face ceva in slujba religiei lui cu atat de putini adepti - salvarea naturii.
Dragostea si admiratia lui pentru animalele de prada isi au o explicatie simpla: toata lumea iubeste iepurasii. Drept care nu prea sunt semnale ca ar fi pe cale de disparitie. In schimb, pentru eventuala extinctie a posesorilor de dinti sau venin nu s-ar emotiona nimeni. In ciuda faptului ca, de pilda, rechinii ucid anual mai putini oameni decat o fac... magarii.
S-a nascut, sub numele Stephen, in Victoria australiana, in urma cu 44 de ani. Totul a inceput cu parintii lui, administratori ai unei gradini zoologice. Primul piton l-a primit la sase ani... A prins primul crocodil la noua ani... A crescut printre animale... Cu toate ca el il pusese pe drumul asta, tatal lui avea sa declare mai tarziu: "Nu e sanatos la cap...". In 1990 a fost descoperit de televiziune, care a facut din el un erou atipic, in contratimp cu jamesbonzii plamaditi din beton, asfalt si otel. In 1992 s-a casatorit cu Terri, la fel de nebuna ca si el, de vreme ce a plecat gravida in salbatice, iar mai tarziu si-a luat acolo fetita. In 2002, Steve a scandalizat lumea hranind un crocodil, in vreme ce in mana cealalta tinea bebelusul. Si-a cerut scuze, explicand ingenuu ca nu exista nici un risc!
A fost zgariat, muscat, taiat, lovit, scuipat, injectat cu venin de cele mai variate animale cu putinta. In unele imagini il vezi limpede ca e speriat - o si spune - dar si entuziasmat. E imposibil sa uiti cum rostea: "It's beauuuuutiful!"... Pentru el lumea era frumoasa. Chiar si reptilele ucigase. Incercand odata sa-mi explice ce atitudine ar trebui sa am fata de ceea ce fac - daca imi place, daca sunt motivat, daca vreau sa fac asta -, cineva mi-a spus: "Sa fii ca Steve Irwin!" As vrea...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO