Ziarul de Duminică

Intamplari artistice la Targu-Mures

Intamplari artistice la Targu-Mures
22.09.2006, 15:02 35

Inainte de 1989, existau cateva surse de informare privind centrele artistice din provincie - expozitiile republicane, expozitiile filialelor Uniunii Artistilor Plastici - care ofereau o panorama mai larga, apoi initiativele revistei Arta, care consacra cate un numar intreg centrelor mai importante.
Nu e imposibil nici azi sa te pui la curent cu evenimentele artistice din provincie, dar trebuie sa iti dai multa osteneala. Arhiva Muzeului National de Arta Contemporana, singurul loc unde functioneaza un serviciu de documentare, cu resurse evident limitate, dar totusi de o anume anvergura, este deficitara in ceea ce priveste artistii din afara Bucurestiului. Cateva publicatii au incercat in ultimii ani sa suplineasca acest gol - cele 6 volume din Enciclopedia artistilor romani, de pilda, sau publicatii cum este volumul, recent aparut, Repere ale artei muresene, situat undeva intre dictionar, album si monografie. Orice initiativa de acest tip isi are meritele ei indiscutabile si trebuie salutata.
In introducere, sculptorul Gheorghe Muresan, coordonatorul volumului, expune criteriile care au prezidat conceptia lucrarii si necesitatile care o legitimeaza. Volumul inventariaza cea mai mare parte a artistilor activi astazi la Targu-Mures, dar si pe cei disparuti precum Octavian Bobletec, Bordi Andras, Izsak Martin, Gheorghe Olaru, etc., fiecare beneficiind de o prezentare a principalelor date biografice si ale activitatii, sustinute de mai multe reproduceri. Negoita Laptoiu, cunoscut pentru studiile sale privind mai ales arta transilvaneana interbelica, semneaza un text care evoca sintetic insemnatatea artistica a orasului inca din antichitate si evul mediu pana in epoca moderna cu momentele ei de varf de dupa 1900 si pana la activitatea de astazi a principalelor institutii artistice - muzeele si galeriile de arta. Criticul de arta Corneliu Antim prezinta programul (initiat de pictorul Adrian Chira) expozitiilor periodice Totem, care a reunit alaturi de targumureseni si numerosi artisti din alte centre artistice sub semnul vointei de profesionalism si innoire. Numeroase alte manifestari artistice, ante si post 1990 - tabara de sculptura de la Oarba de Mures cu cele zece editii ale ei, evocata de Valentin Marica, tabara Bolyai, Salonul de umor, Salonul de arte textile, diverse proiecte initiate dupa 1990 cum ar fi Interart East, dar si expozitiile Medium de la Sfantu Gheorghe, incepute in 1981, sau festivalul AnnArt - conving ca la Targu-Mures si prin imprejurimi exista o mare diversitate de intamplari artistice si energii creatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO