Ziarul de Duminică

Integrala Nicolae Labiş/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

24.04.2015, 00:01 134

Nicolae Labiş

Opera poetică

Volume - I

Editura Timpul

Ediţie critică şi introducere de Mircea Coloşenco. Acest prim volum de 600 de pagini, din cele patru proiectate, apare într-un tiraj de numai o sută de exemplare!

„Informaţiile privind viaţa şi opera lui Nicolae Labiş sunt atât de contorsionate/ diversificate, încât aşezarea lor într-o logică inteligibilă se aseamănă cu ceea ce face un jucător de puzzle în împreunarea infinităţii figurilor puse la dispoziţie”, scrie M. Coloşenco în cuvântul său înainte, intitulat „Paradigma labişiană”. Mircea Coloşenco propune o ediţie care va fi, după cum afirmă, „integrală”, a operei poetice a lui Nicolae Labiş, „începând cu reproducerea creaţiilor care l-au consacrat pe genialul poet: volumul I este constituit din volumele „Puiul de cerb”, 1956, „Primele iubiri”, 1956, „Lupta cu inerţia”, 1958, „Păcălici şi Tăndăleţ”, 1963, 1977, „Scufiţa Roşie”, 1967, însoţite, în afară de cuvântul înainte amintit, de o cronologie şi o notă asupra ediţiei. Volumul II e prevăzut că va cuprinde textele din periodice, antume, vol. III – textele dactilo/ manuscrisele olografe postume depistate în colecţiile publice şi private, vol. IV, addenda – „textele din laboratorul de creaţie al autorului”.

 

Tamara Ireland Stone

Timpul îndrăgostiţilor

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Carmen Ion. Al doilea volum al iubirii dintre Anna şi Bennett (primul s-a chemat chiar „Iubire dincolo de timp”), doi eroi adolescenţi care trăiesc în perioade diferite ale timpului – unul în 1995, celălalt în 2012. De data aceasta, evenimentele sunt relatate din punctul de vedere al lui Bennett, cel care călătoreşte în timp şi se îndrăgosteşte de Anna anului 1995. Deşi ştie că e contraindicat să intervină asupra desfăşurării evenimentelor, modifică în aşa fel realitatea încât un număr de accidente să nu se mai petreacă şi să acorde o a doua şansă celor implicaţi. Toate acţiunile de acest fel îl epuizează şi-i slăbesc concentrarea asupra propriei iubiri.

 

Dănuţ Ungureanu

Urme de sfinţi

Editura Tritonic

Născut în 1958, Dănuţ Ungureanu a fost primul preşedinte al Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy, e multipremiat, a scris mult. În romanul de faţă înceracă să surprindă zumzetul realităţii. O carte amuzantă, care ascunde mari drame, cu discuţii despre cultură, între altele, cu personaje meteorice din lumea gazetelor de pe vremuri, alcătuită din fragmente scurte şi nervoase. Fireşte, alunecă spre fantastic, s-a şi spus că e o scriere picaresco-fantastică, aproape un soi de delir, în care plăcerea de a observa lumea e ea însăşi delirantă, cum mărturisea însuşi autorul la lansare. Întreaga realitate din jur e luată în derâdere.

 

Alex. Oproescu

Literatura în publicaţii buzoiene şi râmnicene, 1839-2000

Dicţionar bibliografic
Editura Alpha MDN, Buzău

Profesorul buzoian, care a depus o muncă uriaşă pentru ducerea la bun sfârşit a acestei lucrări unice în bibliografia centrelor culturale româneşti, scrie în cuântul-înainte: „Literatura în publicaţii buzoiene şi râmnicene, 1839-2000, iată  cartea pe care o port în suflet de atâţia ani! Sunt aici 231 de titluri dispuse alfabetic, pe perioade semnificative: 1839-1949, 1949-1989, 1989-2000. Ţinând cont că la început de secol XXI s-au înregistrat producţii publicistice de excepţie, almanahuri şi reviste, am dorit să le semnalez la «Addenda», astfel încât cititorii să rămână cu impresia cea adevărată, pe care minunaţii oameni de presă şi scriitorii din acest spaţiu spiritual o merită.” Volumul este un compendiu al istoriei literaturii buzoiano-râmnicene de la începuturi până azi.

 

Ana Dobre

Litere şi sensuri

Editura Bibliotheca, Târgovişte

Profesoară de liceu din Alexandria, Ana Dobre şi-a susţinut doctoratul în literatură cu criticul literar Eugen Simion, cu o lucrare despre Miron Radu Paraschivescu. „Literatura este şi trebuie să rămână o întâmplare cu oameni”, spune autoarea care şi-a propus în această carte să ne ofere informaţii despre lucruri pe care le ştiam mai puţin, sau nu le ştiam deloc, dar numai în legătură cu scriitori consacraţi – Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, Arghezi, Noica, Cioran, Hortensia Papadat Bengescu, Ion Barbu, Marin Preda, Nichita Stănescu şi alţii. Autoarea reuşeşte să găsească în eseul său formule în care să concentreze întreaga complexitate a personalităţii unui scriitor.

 

Iuliana Păcurar

„Familia” (1865-1906). Perspectivă monografică

Editura Muzeului Ţării Crişurilor

Primul studiu monografic al Revistei Familia, prima serie. Autoarea, prof. Iuliana Păcurar, a reuşit să sintetizeze într-un volum amplu tot ce a însemnat una dintre cele mai importante reviste româneşti din Transilvania, de sfârşit de secol XIX. Iniţial, cartea a fost o lucrare de doctorat. „Revista Familia, redactată şi publicată timp de aproape 42 de ani de Iosif Vulcan, întâi la Budapesta (5 iunie 1865-20 aprilie 1880) şi apoi la Oradea (27 aprilie 1880-31 decembrie 1906), a fost proiectată ca foaie enciclopedică şi beletristică cu ilustraţiuni. Publicaţia a acoperit o secţiune semnificativă a devenirii naţiunii române şi extrem de importantă pentru destinul românilor dintre graniţele Imperiului Austro-Ungar, întreţinând şi chiar dezvoltând sentimentul apartenenţei naţionale şi culturale în sânul burgheziei româneşti”, scrie prof. Iuliana Păcurar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO