Ziarul de Duminică

INTERVIU/ Alex Mihai Stoenescu: "Ceea ce incerc sa ofer publicului larg este adevarul istoric”

INTERVIU/ Alex Mihai Stoenescu: “Ceea ce incerc sa ofer publicului larg este adevarul istoric”
13.01.2010, 15:14 292
Alex Mihai Stoenescu s-a nascutin 1953 si este istoric si scriitor. A absolvit Facultatea deIstorie si Facultatea de Utilaj Tehnologic din Bucuresti, a lucratca secretar general de redactie la "Viitorul românesc", revistaliterara a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România, afost consilier de presa al Ministrului Apararii, sef de BirouInformare Internationala din M.Ap.N. (1992). A lucrat apoi incadrul Armatei, in functiile de subsecretar de stat in Guvern(Departamentul Informatiilor Publice, 1997) si sef Directie RelatiiPublice a Armatei (1997-1998). De asemenea, a indeplinit functia dedirector general adjunct al Teatrului National "I.L. Caragiale" dinBucuresti (2003-2004). Este realizatorul documentarului istoric deteleviziune "Nasterea unei natiuni". In anul 2006, a fondatCentrului de Istorie a Românilor "Constantin C. Giurescu". Apublicat mai multe lucrari istorice, o seama dintre ele dedicaterevolutiei romane din decembrie 1989.
- La sarsitul anului trecut,ati publicat inca doua carti despre Revolutia romana. Dupa o muncade 12 ani sau mai bine, ati incheiat o serie de volume care pot finumite de referinta in legatura cu Romania sfarsitului de mileniu:perioada de dinaintea evenimentelor din decembrie 1989,evenimentele ca atare si ce s-a petrecut dupa aceea. Sunt ele oimagine definitiva? Sunt doar adevarul asa cum l-ati descoperitdvs.?
- Cele doua volume publicate lasfârsitul anului 2009 (Cronologia evenimentelor din decembrie1989 si In sfârsit, adevarul.... Dialog cu gen.Stanculescu, ambele aparute la Editura RAO) reprezintacontributia mea la comemorarea celor 20 de ani scursi de laeveniment. Nu intâmplator, ele sunt o sinteza si o carte demarturii fundamentale, care aduc o lumina elocventa asupra celorintâmplate in decembrie 1989. Cronologia... este o cartepopulara, subtire, ieftina, astfel incât sa permita accesuloricarui cetatean la informatia esentiala despre eveniment, in timpce volumul de interviuri cu gen. Stanculescu dezvaluie pentru primadata secretele loviturii militare care l-a indepartat pe Ceausescude la putere si l-a instalat in locul lui pe Ion Iliescu. Ca oricecarte de istorie, ele nu au un caracter definitiv, surprind doar unfragment din adevarul istoric. Ceea ce putem numi adevar istoric segaseste in volumele IV, partile I si II, din Istoria loviturilorde stat in România, unde fac demonstratia faptelor, a cauzelorsi a consecintelor evenimentului istoric, cu ajutorul metodologieispecifice.
- Prin ce se deosebesc acesteultime doua volume de precedentele, chiar scrise de Alex MihaiStoenescu?
- Cronologia... surprindedoar evenimentele esentiale, dupa principiul istoricografic alidentificarii faptelor decisive si personalitatilor determinante,astfel incât se pot retine usor acele momente care au contat indesfasurarea evenimentului istoric. Cartea cu gen. Stanculescu estemai de graba un instrument de lucru pentru istorici, asa cum estesi cartea cu Virgil Magureanu, fiind in buna masura destinataposteritatii. Ea contine o marturie fundamentala, adica acel tip deconfesiune detasata de contrângerile contemporaneitatii, in carepersonajul vorbeste despre secretele sale, despre motivatiilepersonale, despre factorii care l-au influentat. Este totusi un actde mare sinceritate ca un general român sa recunoasca faptul ca acolaborat cu serviciile secrete straine, ca a stiut din timp cum vafi rasturnat Ceausescu de la putere si de catre cine. Dar pentruistoric este fundamental sa inteleaga astfel care au fostresorturile actionale ale personajului.
- O mare parte dintre cartilededicate evenimentelor din decembrie 89 sunt destinatespecialistilor, istoricilor. Publicul largcu ce trebuie saramana?
- Publicului larg ii oferCronologia… Trebuie inteles ca eu nu public carti laintâmplare sau pentru ca ma trezesc intr-o dimineata: "Aoleo, anuln-am scris nimic!" Aparitiile editoriale sunt planificate din timpimpreuna cu editorul meu, excelenta Editura RAO. Ceea ce incerc saofer publicului larg este adevarul istoric, in absenta adevaruluijuridic, cel care trebuia stabilit de mult prin Justitie, inconditiile in care timp de 15 ani publicului i s-a servit aceeasilegenda populista lansata de politicieni.
- Dupa atatea documentecercetate si atatia oameni implicate intervievati, care esteimaginea pe care o aveti despre Revolutie, foarte pescurt?
- Foarte pe scurt: poporul româna intârziat sa se revolte chiar si atunci când traia de ani de zilefoarte greu. Tentativele românesti de revolta, la Brasov, la Iasi,gesturile Doinei Cornea, au ramas fara ecou la populatie. Chiar sila Timisoara, intre 16 si 20 decembrie, micul grup de revolutionariautentici si diversionisti a ramas izolat, in timp de populatiaorasului se ducea la serviciu, la cumparaturi etc., ba mai si dadeatelefoane pe la Militie cerandu-i sa puna ordine in strada.Evenimentul care se numeste cu un termen colocvial Revolutie a fostinitiat de URSS si s-a sprijinit fundamental pe instigareapopulatiei la revolta; prima si cea mai importanta reactie laaceasta operatie a fost lovitura militara data de gen. Stanculescuin dimineata de 22 decembrie, iar a doua a fost tradarea luiCeausescu de catre Securitate. A urmat revolta populara impotrivacareia s-a lansat fenomenul terorist, organizat de ofiteriisuperiori si generalii din MStM vinovati de mortii de dinainte. Avenit la putere grupul sprijinit de URSS, pentru ca asa eraintelegerea internationala. Enuntul ca Timisoara s-a eliberat, caRomânia s-a eliberat, ca a scapat de comunism si ca a trecut lademocratie este o fantezie, bine folosita in anii care au urmat inbatalia politica.
- Presupun ca in toti acestiani au aparut si probleme in ce priveste documentarea sau ducereala bun sfarsit a travaliului? Cate dintre ele pot fi dezvaluite?Ati fost amenintat vreodata? V-ati temut de ce scrietivreodata?
- In toamna lui 2004 am avutcele mai mari probleme. In primul rând mi-au fost amenintatesursele. Oamenii care imi ofereau marturii erau amenintati, apoi auinceput amenintarile la adresa mea. Am avut filaj, fapt descoperitde ofiterii de filaj cu care ma intâlneam. Am avut telefonulascultat. In sfârsit, in octombrie 2004 s-a intrat cu un autoturismDacia galben pe trotuar in dreptul copilului meu, in timp ce seducea la scoala. Incidentul s-a petrecut in imediata apropiere astatiei Stoica Ludescu, cu 8 persoane martore. Am prezentatincidentul la Politie; mi s-a raspuns ca masina nu exista. Apoi,cei care se tem de adevarurile din cartile mele au facut doualucruri tipice manevrelor comuniste: denigrarea - Stoenescu estescriitor, fabuleaza, bate câmpii, are pe nu stiu cine in spate, eomul Securitatii etc.; in al doilea rând, au facut si fac totposibilul sa ma lase fara resurse - toate contractele mele cudiverite ziare si televiziuni au fost anulate peste noapte. Toateaceste actiuni nu fac decât sa CONFIRME ca am atins adevarulevenimentelor din decembrie 1989.
- Va mai intoarceti laiubirea dintai, literatura? Cand? Cu ce anume?

- Deocamdata, nu. Dar am la sertarun roman politic scris intre 2001 si 2003, pe care vreau sa-l mairevad. Este un roman despre România anului 2000 si se numeste"Republica SOV".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO