Ziarul de Duminică

Istoria Italiei prin citrice/ de Ziarul de duminică

Istoria Italiei prin citrice/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.06.2014, 00:09 250

Helena Attlee

Tărâmul lămâilor

Editura Baroque Books and Arts

Colecţia savoir-vivre. Traducere: Adriana Bădescu. Ilustraţia copertei: Ana Wagner.

Scriitoare şi jurnalistă britanică, Helena Attlee lucrează în Italia de mai bine de treizeci de ani, subiectele ei predilecte fiind grădinile şi istoria. Colaborează cu numeroase reviste pentru care scrie articole pe teme de arhitectură, design interior şi, desigur, grădini. Susţine conferinţe cu tematici diverse din domeniul istoriei grădinilor şi al peisagisticii şi, în colaborare cu o agenţie turistică de profil, concepe şi conduce tururi de vizitare a unor grădini şi parcuri celebre din Italia, Portugalia şi Marea Britanie. Printre cărţile ei se numără Grădinile Italiei: O istorie culturală, Grădinile Portugaliei, Grădinile Japoniei, Grădinile par­ticulare ale Italiei: O privire din interior.

Cartea de faţă este povestea plină de culoare a lămâilor şi o neaşteptată istorie culturală, politică şi mo­rală a Italiei, de la sosirea citricelor în Calabria, în secolul al II-lea, la dominaţia arabă din Sicilia din veacul al IX-lea, până la slow food şi studiile genetice ale secolului XXI.
Ce găsim? Şerbet din lămâi verzi de Amalfi, înecat în miere şi amestecat cu zăpadă. Între pomello şi mandarine. Fructe curioase. Colecţionari de citrice în Toscana renascentistă. Meniu pentru papă. Potirul de aur al lămâilor amare. Portocale scufundate în apus de soare. Aurul verde al Calabriei şi cele mai valo­roase citrice. Chinotto – fructul protejat al Liguriei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO