Ziarul de Duminică

„La Vest de Est - La Est de Vest”/ de Ziarul de duminică

„La Vest de Est - La Est de Vest”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

12.10.2012, 00:06 87

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara "La Vest de Est / La Est de Vest" va avea loc în perioada 24-26 octombrie, la Muzeul de Artă Timişoara, şi reprezintă primul festival internaţional de literatură din România organizat în afara capitalei, un exemplu de descentralizare culturală de care avem atîta nevoie. Este unul dintre proiectele importante cu care Timişoara poate candida la "Capitală Culturală Europeană", în 2020.Festivalul îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia "A Treia Europă".Echipa organizatorică îi reuneşte pe fondatoare ale agenţiei Headsome Communication, Oana Boca şi Ioana Gruenwald, şi pe cunoscutul poet, editor şi jurnalist timişorean Robert Şerban.

Timp de trei zile, "oraşul de pe Bega" se va transforma într-o platformă de întâlniri şi dezbateri la care au fost invitaţi să participe atât nume importante ale scenei literare europene, cât şi scriitori autohtoni (timişoreni, la această primă ediţie) de referinţă: Slavenka Drakulić, cea mai tradusă şi apreciată scriitoare şi publicistă croată a momentului, publicată în limba română la editura Curtea Veche; Richard Swartz, scriitor suedez şi şi unul dintre cei mai importanţi jurnalişti din Europa Centrală şi de Est, cu două volume traduse în limba română, la editura Univers; Attila Bartis, unul dintre cei mai traduşi prozatori contemporani din Ungaria, un nume de referinţă atît în lumea literelor, cît şi în arta fotografică, publicat cu succes în limba română de editurile Paralela 45 şi Polirom; Vladimir Arsenijević - scriitor, traducător, editor, muzician şi publicist, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai scenei literare tinere, alternative şi progresiste din Serbia; Jan Koneffke (Germania) - autor prolific, prozator, poet şi jurnalist, tradus în limba română la Editura Humanitas Fiction; Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez descoperit de prestigioasa Editură Penguin, stabilit, de peste 10 ani, în România şi publicat de editura Polirom şi Vasile Ernu: născut în URSS, autor de referinţă, multipremiat şi tradus în peste 10 ţări - aceştia sînt oaspeţii pe care iubitorii de literatură din Timişoara vor avea ocazia să-i întîlnească la FILTM.

Lor li se alătură, cu lecturi în avanpremieră, cinci scriitori timişoreni cunoscuţi: Adriana Babeţi, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniela Raţiu şi Tudor Creţu.

"Timişoara are o nevoie enormă de un festival internaţional de literatură organizat ca în Occident, declară Robert Şerban, căci acest eveniment va întări şi mai puternic racordurile culturale ale Banatului cu Europa Centrală şi de Est. Pentru cine parcurge lista scriitorilor ce vor participa la prima ediţie a festivalului e limpede că, în luna octombrie, capitala Banatului va fi o capitală literară europeană. "

"Am venit împreună cu Oana Boca la Timişoara, în martie, anul acesta, cu prilejul târgului de carte - spune Ioana Gruenwald. Nu ne-au trebuit mai mult de câteva ore, ca să ajungem la concluzia că ne place foarte mult oraşul şi oamenii pe care i-am cunoscut sau revăzut, şi nu mai mult de două zile, ca să ajungem la concluzia că ar trebui să facem un proiect legat de acest colţ de lume est-vestică sau vest-estică şi literatura ei, despre care ar trebui să ştim cu toţii mult mai mult."

"Sunt unul dintre iniţiatorii şi organizatorii primului festival internaţional & independent de literatură din România, cel de la Bucureşti - adaugă Oana Boca. În cei cinci ani de când există, FILB-ul a devenit un brand cunoscut. O întâmplare vie, un eveniment extrem de aşteptat şi de iubit, deopotrivă de scriitori, cât, mai ales, de cititori. Poate nu e prea mult dacă încercăm să exportăm «reţeta» descoperită la Bucureşti. Şi unde puteam «testa» asta, dacă nu în singurul oraş din România în care amestecul de identităţi şi de culturi îţi oferă pur si simplu pe tavă ideea unui festival internaţional de literatură: Timişoara, minunatul oraş de pe Bega, acest «Babel fericit»."

Timişoara va candida la statulul de "capitală culturală europeană", în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO