Ziarul de Duminică

Legende metropolitane/ de Stelian Ţurlea

Legende metropolitane/ de Stelian Ţurlea
03.04.2015, 00:02 91

Mariana Marin

Scrisoare deschisă

Editura Casa Radio

CD-carte, poeme rostite la Radio (1991-2002), cuvânt-înainte de Nicolae Manolescu, ilustraţii de Tudor Jebeleanu. Conţine 27 de poezii plus un mic interviu (totul însumând 34 de minute cu vocea poetei) şi cinci mărturii ale colegilor de generaţie: Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Ion Bogdan Lefter. „Obsedată de condiţia tragică a artistului – scrie criticul literar –, poeta nu vorbea pe înţelesul Cenzurii şi nici măcar nu avea dispensa datorată de congeneri caracterului ludic-înşelător al discursului.”  

 

Muriel Barbery

O delicatesă

Editura Nemira

Este romanul de debut al autoarei de origine franceză a bestseller-ului Eleganţa ariciului (tradus tot la Nemira, în 2009). Scris în 2000 şi tradus în limba engleză în 2009, apoi în alte unsprezece limbi, romanul spune o poveste aparent simplă: un mare critic culinar, aflat pe patul de moarte, caută printre amintirile sale o savoare de demult, pe care nu reuşeşte s-o identifice. În jurul lui, gravitează personaje secundare, membrii familiei sale, dar mai ales un întreg univers al gastronomiei. În cele 27 de scurte capitole, Muriel Barbery urmează modelul madlenei proustiene şi apelează la memoria gustului, purtând cititorii printr-o călătorie extrem de senzorială, un adevărat festin de cuvinte şi imagini. Totul piperat cu reflecţii ale protagonistului despre familie, dragoste, viaţă şi moarte.
 

 

Matila Ghyka

Curcubeie

Editura Polirom

Traducere de Georgeta Filitti. Prefaţă de Patrick Leigh Fermor. Autobiografia unei personalităţi remarcabile a culturii române, Curcubeie reuneşte într-un unic volum cele doua părţi publicate separat în limba franceză, Popasuri ale tinereţii mele şi Fericit ca Ulise... Cu un acut spirit de observaţie şi un umor delicat, Matila Ghyka înşiră povestea unei vieţi pline de peripeţii, surprinzând cu luciditate fenomenele sociale, politice şi morale ale epocii. Cititorul va descoperi Moldova sfârşitului de secol XIX, în care autorul şi-a petrecut copilăria, şi numeroasele locuri în care l-au purtat carierele de ofiţer de marină şi, ulterior, de diplomat. Matila Ghyka a călătorit din Martinica şi Senegal în Persia, de la Londra în Statele Unite ale Americii, Japonia şi China, atent peste tot la tradiţii, peisaje aparte ori chiar la bucătăria locală. A avut relaţii de prietenie cu oameni excepţionali – Paul Valery, Leon-Paul Fargue, Antoine de Saint-Exupery, Paul Morand, Lucien Fabre sau Salvador Dali.

 

Linda Maria Baros

Înotătoarea dezosată.

Legende metropolitane

Editura Cartea românească

„Cele şapte părţi ale cărţii – macadamul, zidurile, acoperişurile, podurile, subteranele, periferiile şi drumurile de centură – recompun realitatea metropolitană – afirmă autoarea despre propriul ei volum de poezie –, dar înainte de orice o remotivează, o eliberează din menghina stereotipurilor. Se profilează astfel un oraş pe jumătate hyperrealist, pe jumătate fabulos, care, prin însăşi existenţa lui textuală, îşi forjează propria mitologie. O nouă mitologie urbană, radical stripping. Când ieşi în stradă, dai de brigada canină, îi întâlneşti pe cei care au dinţii sparţi cu ranga, vezi fetele care uzează turbinele trotuarelor şi free-runnerii care sar de pe o coapsă pe alta. Când ieşi în stradă, simţi mâna care rupe şuturile, ataşată ca o cătuşă de viziunea ei asupra poeziei.” 

 

Holly Black, Cassandra Clare

Testul fierului

Editura Corint junior

Seria Magisterium, cartea întâi. Ilustraţii de Scott Fischer. Traducere de Ruxandra Olteanu. Holly Black şi Cassandra Clare s-au întâlnit pentru prima oară cu zece ani înainte de apariţia acestui volum, la prima sesiune de autografe a lui Holly. În Magisterium, ele au hotărât să scrie propria poveste despre eroi şi răufăcători, despre bine şi rău şi despre persoana căreia i-a fost hărăzit un destin măreţ, indiferent dacă îi place sau nu asta. O carte desptre magie şi nu numai. Majoritatea copiilor ar face orice pentru a trece Testul Fierului. Nu şi Callum Hunt. El vrea să-l pice. Toată viaţa lui, Call a fost avertizat de tatăl lui să stea departe de magie. Dacă trece Testul Fierului şi este admis la Şcoala de magie Magisterium, e sigur că îl vor aştepta numai lucruri rele.Aşa că face tot posibilul s-o dea în bară, dar ratează eşecul. Acum, Magisterium îl aşteaptă. Este un loc pe cât de senzaţional, pe atât de sinistru, având sumbre conexiuni cu trecutul lui şi ascunzând iţele unui viitor incert. Testul Fierului este doar începutul, marele examen este încă o himeră…

 

Mirela Lungu

Visul unei nopţi pe Facebook

Editura Herg Benet

„Citind versurile jucăuşe-tandre-deznădăjduite-senzuale-provocatoare ale Mirelei Lungu – declara Alex. Ştefănescu la lansare –, am simţit că sunt, rând pe rând: ofiţerul francez care a cucerit-o şi apoi a părăsit-o pe călugăriţa portugheză Mariana Alcoforado, profesorul Gavrilescu, din nuvela La Ţigănci a lui Mircea Eliade, îmbătat de efluvii de feminitate, sclavul de pe o plantaţie de cafea biciuit de stăpâna plantaţiei. Autoarea este de o sinceritate şocantă, ca un număr de strip-tease. Inteligentă, talentată şi… blondă, ea le răzbună pe blondele din bancuri.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO