Ziarul de Duminică

Levant dupa Levant: Sorin Ilfoveanu la AnnArt/ de Ziarul de duminică

Levant dupa Levant: Sorin Ilfoveanu la AnnArt/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

15.10.2015, 23:43 68

A treia expoziţie personală la AnnArt a lui Sorin Ilfoveanu, deschisă săpătâna trecută,  „Levant după Levant”, prezintă cea mai recentă serie de lucrări, pictură în acril pe pânză, realizate în 2014 - 2015. Seria este o prelungire în culoare a explorărilor lumii şi ideii bizantine, care marchează constant creaţia impresionantă a artistului – personaj emblematic al culturii române. 

Expoziţia reuneşte un fond de 33 de lucrări, pânze pe şasiu – fără ramă şi cu cantul pictat – într-o expresivitate aparte a corpului obiectului de artă. Lucrări mari – de la 120 x 100 cm până la 50x40 cm, piese ce îşi pot găsi locul cu uşurinţă atât în muzeu, cât şi în spaţiul privat al unei colecţii personale. Noutatea seriei este dată de amplitudinea paletei cromatice, subtil dominate de prezenţa violetului. În vecinătaţi spontane cu tuşe de alb, ocru, verde sau roşu – acest violet capătă spectaculoase noi nuanţe, ce dau un freamăt vital şi misterios compoziţiei. Scenele pictate de Ilfoveanu re-memorează şi re-inventează elemente din fresca şi miniatura  bizantină, cu personaje mitice, a căror concizie stilistică a devenit marca artistului.

„Am încercat – spune pictorul – să păstrez legătura cu un limbaj tradiţional al  imaginii, ce vine din frescă – icoană bizantină, miniatură, din arta arhaică din  jurul Mediteranei, pe care l-am modelat stilului meu. Tradiţia ca întoarecere la originile pe care să construieşti ceva nou; dozaj discret al vechilor semnificaţii care să ducă la semnificaţii noi. Odată intrată în stilul tău, o idee devine personală. Scufundandu-te în imaginea unei miniaturi, creezi premisele unei imagini ce aparţine stilului tău: înlăturand crustele sedimentare din contextul miniaturii secolului XI - XII, produci un text nou. Diferitele fragmente dintr-o miniatură devin fluidul care circulă în desenul tău. Eliberandu-l de limitările temporale şi spaţiale, devine prezent.”

Elev al maestrului Corneliu Baba, apoi profesor şi rector al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Sorin Ilfoveanu are peste patruzeci de ani de activitate artistică, cu numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneţia în 1987, iar în 2000 a avut o expoziţie retrospectivă la Muzeul Naţional de Artă al României; în mai 2011 a avut, simultan, o retrospectivă la Sala Dalles şi o expoziţie de desen la Galeria AnnArt. Este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Este listat în Top 100 cei mai valoroşi pictori români ai tuturor timpurilor, fiind unul dintre cei mai căutaţi artişti de către colecţionarii din România. Trăieşte şi lucrează la Bucureşti şi Rădeşti.

Expoziţia inaugurată săptămâna trecută rămâne deschisă pentru public până sambată 7 noiembrie 2015, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare, prin Galeria AnnArt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO