Ziarul de Duminică

Lipsa de spirit critic

01.09.2006, 15:59 53

Autorul practica un fel de echilibristica, incercand sa comenteze respectuos si incurajator carti plicticoase.
Cornel Galben, consilier superior la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Bacau, a publicat o carte necesara: Poetii Bacaului la sfarsit de mileniu; debuturi 1990-2000 (Bacau, Ed. Studion, 2005). Volumul dovedeste cu cata atentie si devotament urmareste autorul, ca functionar public, viata literara din judetul de a carui cultura se ocupa. Ar fi bine daca detinatorii de functii similare din alte judete ar proceda la fel.
Din nefericire, cartile de versuri de debut care au aparut la Bacau in perioada 1990-2000 sunt aproape toate lipsite de valoare. Cornel Galben este obligat de imprejurari sa treaca sub tacere acest trist adevar, fiindca altfel ar insemna sa nege utilitatea propriei lui intreprinderi. Si, probabil, ar pierde simpatia autorilor in cauza, de colaborarea carora are nevoie pentru organizarea obisnuitelor manifestari culturale locale.
Drept urmare, el practica un fel de echilibristica, incercand sa comenteze respectuos si incurajator carti plicticoase. Cel mai neinspirat se arata a fi atunci cand recurge la metafore pentru a evita sa formuleze un verdict critic transant:
"Doi crescatori de cuvinte intr-o ferma a memoriei. El, Valeriu Corocea, indeamna femeia sa-l traga deoparte, altfel se duce dracului dupa o iluzie. Ea, Liliana Paisa, isi pune dimineata sortul hartiei de scris si, cu pasii uriasi ai ideii, intra prin grajduri, unde cirezi intregi de sintagme asteapta sa fie adapate din crezul lor poetic".
Cirezile de sintagme, prost adapate, se infatiseaza ca niste multimi de vite costelive, dar Cornel Galben le omagiaza in stilul sau protocolar, de persoana oficiala.
Alta metoda de suspendare a spiritului critic o constituie prezentarea... palmaresului poetului luat in discutie:
"Poetul Gelu Magureanu, absolvent al Facultatii de Sociologie, Psihologie si Pedagogie a Universitatiii Bucuresti, si-a inscris in palmares Trofeul Festivalului International "Lucian Blaga" de la Sebes, situandu-se primul intr-o competitie cu alti 50 de concurenti, dintre care destui scriitori profesionisti. Isprava nu este singulara, in 1997 fiind premiat, tot acolo, de cotidianul Informatia de Alba, iar din 1995 incoace obtinand alte si alte premii la Bacau, Targu-Jiu, Calafat, Moinesti, Tecuci, Botosani, Giurgiu..."
Este ca si cum cineva ar pretinde ca o femeie este frumoasa, dar, in loc sa ne-o prezinte, ne-ar arata diplomele castigate de ea la concursurile de miss...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO