Ziarul de Duminică

Maestri ai spiritului

Maestri ai spiritului
08.06.2007, 17:25 41

Gale E. Christianson - Newton. Isaac Newton a fost probabil cel mai mare savant al tuturor timpurilor. Nu numai ca a pus bazele fizicii, creand prima teorie stiintifica, dar si-a faurit si aparatul matematic cu care sa-si duca sarcina la bun sfarsit, inventand astfel calculul infinitezimal si deschizand noi drumuri in matematica. Vreme de doua secole a ramas autoritatea cea mai inalta in stiinta, savantul prin excelenta, model absolut de logica si inventivitate. Mai putini cunosc insa interesul sau statornic pentru alchimie sau adevaratele razboaie pe care le-a purtat cu alti savanti.
"Mi-am petrecut multa vreme din ultimii douazeci si cinci de ani citind, meditand si scriind despre Newton. Aceasta scurta biografie este distilatul partial al pornirii irepresibile - uneori cu adevarat exasperanta - de a intelege si este adresata cititorului obisnuit care doreste sa stie ceva in plus despre Newton, ceva mai mult decat faptul ca a descoperit gravitatia universala. Dar, dupa tot acest timp, eu inca il vad printr-o sticla intunecata. Asa cum remarca un specialist in Newton, 'ar fi nevoie de un alt Newton ca sa-l intelegem pe Newton'." Cel care scrie aceste randuri, autorul, a fost profesor la College of Arts and Sciences, Universitatea Indiana. Traducere din engleza de Alexandru Gabor.

Henry Chadwick - Augustin. "O scurta introducere in gandirea lui Augustin nu poate oferi si date biografice. Psihologia si personalitatea omului au atras in mod firesc atentia, in parte datorita faptului ca a scris cea mai cunoscuta si mai influenta autobiografie antica. Intre scriitorii antici, Augustin a avut o capacitate de neegalat in a-si exprima sentimentele. Scrierile sale reprezinta totodata o sursa importanta pentru istoria sociala a epocii in care a trait. Cartea de fata nu isi propune sa abordeze aceasta trasatura a lui, dar se va ocupa de formarea gandirii sale - un proces de lunga durata, caci Augustin si-a schimbat punctul de vedere in anumite probleme, dezvoltandu-si pozitia in altele. El se considera 'un om care scrie pe masura ce se maturizeaza si care se maturizeaza pe masura ce scrie'. Schimbarile de opinie erau strans legate de presiunea controverselor repetate la care lua parte, astfel ca o raportare la cadrul istoric este esentiala pentru intelegere." In lumea aceasta, lumea lui Dumnezeu, viata omului - considera Augustin - nu poate fi in intregime laica si materiala, dupa cum valorile primordiale nu pot fi puterea, onoarea, averea si sexul. De la maestrul sau, Cicero, Augustin a invatat ca aceste valori nu reprezinta o cale catre fericire nici pentru individ, nici pentru societate. Iata in cateva randuri, concluzia monografiei dedicate de catre Henry Chadwick, specialist in teologie crestina, celui mai cunoscut dintre Parintii Bisericii. Traducere din limba engleza de Ioan-Lucian Muntean.

Anthony Kenny - Toma d'Aquino. Profesorul Anthony Kenny (fost presedinte al Academiei Britanice intre 1989 si 1993) il considera pe Toma d'Aquino unul dintre cei mai mari filosofi al lumii, chiar daca opera sa nu este explicit filosofica, ci teologica. Autorul releva importanta lui Toma d'Aquino pentru filosofia contemporana, trece in revista marile concepte ale sistemului sau metafizic, discuta faimoasa doctrina a Fiintei, atrage atentia asupra unei ipoteze mai putin cunoscute a ganditorului - aceea de filosof al spiritului. Cartea de fata este impartita in trei capitole si - avertizeaza autorul - "este scrisa pentru cititori care s-ar putea sa nu impartaseasca preocuparile si convingerile teologice ale lui Toma d'Aquino." Traducere din limba engleza de Mihai C. Udma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO