Ziarul de Duminică

Maestrii spiritului

05.05.2006, 00:00 19

Intr-o serie intitulata Maestrii spriritului (din pacate nu se spune si de cine ingrijita), Editura Humanitas a lansat cateva volume de interes pentru publicul larg. Daca va fi continuata, initiativa initierilor va fi extrem de benefica.

A.C. Grayling - Wittgenstein. Scrierile lui Wittgenstein sunt multe la numar, complicate si obscure, autorul lor fiind, in mare masura, un "filosof pentru filosofi". Anthony C. Grayling, care este si el profesor de filosofie la Oxford si a publicat mai multe volume, si-a propus: a. sa clarifice, pentru cititorii nespecialisti, principalele coordonate ale gandirii lui Wittgenstein si b. sa infatiseze locul gandirii sale in filosofia analitica a secolului al XX-lea. "Scrierile lui Wittgenstein imi par nu numai rezumabile, ci avand sigur nevoie de o rezumare, mai ales acum, cand s-au inmultit volumele publicate postum, ce contin multe suprapuneri si repetitii. Wittgenstein expune anumite teze-cheie in relatii de dependenta logica intre ele, ce pot fi identificate, sustinute si explicate ca orice alta teorie filosofica." "Generatiile viitoare s-ar putea sa-l judece sau nu pe Wittgenstein ca fiind unul dintre marii filosofi. Totusi, chiar daca nu o vor face, el va trece cu siguranta intotdeauna drept una dintre marile personalitati ale filosofiei. Din perspectiva noastra, este usor sa confundam pe una cu cealalta, si doar timpul poate spune care dintre ele i se potriveste." Traducere din engleza de Gheorghe Stefanov.



Anthony Stevens - Jung. Jung a fost un autor prolific. Pe langa psihologie, psihiatrie si medicina, avea cunostinte enciclopedice de mitologie, religie, filosofie, gnosticism si alchimie; stia germana, engleza, franceza, latina si greaca; era familiarizat cu literatura fiecareia dintre aceste limbi. A scris foarte mult si operele sale complete insumeaza douazeci de volume groase. "O perspectiva descurajanta pentru cititorul neinitiat", spune Anthony Stevens, psihiatru si autor al mai multor lucrari pe teme jungiene, care a oferit aceasta prezentare substantiala a lui Jung si a psihologiei sale. Pentru ca ideile lui Jung au crescut din experiente proprii, intretesandu-se cu viata autorului lor, ele sunt prezentate si interpretate pe fundal biografic. Se regasesc ideile de inconstient colectiv, arhetip, introversiune-extroversiune, individuatia Sinelui; la fel, conceptiile privind miturile, religia sau alchimia, teoriile despre "etapele vietii" ori "tipurile psihologice", principiile de interpretare a viselor si practica analitica. Nu lipseste din aceasta biografie episodul prieteniei Jung-Freud, urmat de despartirea lor si nici acela care i-a adus lui Jung acuzatia de pro-nazism. Traducere din engleza de Oana Vlad.



Michael Carrithers - Buddha. "Pana in secolul nostru, Buddha a fost pesemne ganditorul cu cea mai mare influenta in istoria omenirii. Invatatura sa a inflorit pe tot cuprinsul subcontinentului indian timp de mai bine de 1.500 de ani, si in tot acest rastimp s-a transformat si diversificat cel putin atat cat a facut-o crestinismul in primii sai 1.500 de ani de existenta in Europa. Nu mi-am propus sa lamuresc o problema atat de vasta in aceasta carte de mica intindere. Am povestit doar viata lui Buddha si am descris aparitia si insemnatatea invataturii sale. Am incercat totusi sa-mi formulez expunerea, astfel incat cititorul sa poata intelege cum se face ca buddhismul a strabatut cu atata usurinta continentele si a strabatut atat de bine peste veacuri." Michael Carrithers este profesor la Catedra de antropologie a Universitatii din Durham, Marea Britanie si a publicat, singur sau in colaborare, numeroase carti pe probleme de civilizatie, traduse in limbile de larga circulatie. Traducere din engleza de Vlad Russo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO