Ziarul de Duminică

Mafiile lumii

Mafiile lumii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

03.02.2012, 00:08 576

Cu decenii în urmă, pe când eram redactor al revistei de politică externă "Lumea", mă ocupam, între altele, şi cu scrierea unor documentare despre mafiile lumii. Colecţiile revistei stau mărturie. Îmi strângeam informaţiile stocând luni la rând depeşele agenţiilor de presă UPI şi France Presse, care aduceau în discuţie acţiuni ale mafioţilor, scandaluri şi condamnări, uneori şi relatări din puţinele reviste şi ziare care veneau la redacţie. Erau timpuri în care accesul la presa occidentală era drastic îngrădit, cărţile erau practic de negăsit, iar până la naşterea internetului aveau să mai treacă foarte mulţi ani.

Dacă aş fi avut în acele vremuri o carte precum cea despre care vorbim acum la această rubrică, fără îndoială că aş fi înseriat-o în revistă. Înainte de toate pentru că o putem considera un eveniment editorial, adică o carte foarte utilă unui număr însemnat de cititori preocupaţi de fenomen sau dornici să afle.

Autorul este şi el un personaj foarte interesant. Diplomat în drept al Universităţii din Lyon, Thierry Cretin şi-a început cariera ca judecător de instrucţie, după care a devenit procuror al Republicii Franceze - din 1993. Timp de trei ani, 1997-2000, a fost detaşat la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene pentru a contribui la punerea în operă a unui plan de acţiune împotriva criminalităţii organizate. În 2001 s-a alăturat OLAF, Biroul European de luptă Anti-Fraudă. Astăzi este directorul acestui Birou.

Cartea de faţă este din 1997.

Mafia este de multă vreme fie obiect al miturilor şi fantasmelor, fie clişeu. Cert este că fenomenul s-a mondializat şi niciun stat nu-i mai poate face faţă de unul singur. Toată lumea acceptă că reprezintă forma cea mai perfectă a criminalităţii, trăind în simbioză cu societatea, cu oligarhia financiară şi cu aparatul de stat.

Cartea lui Thierry Cretin propune un bilanţ al crimei organizate în întreaga lume, şi, fără să subestimeze gravitatea fenomenului, permite să avem o viziune mai aproape de realitate şi nu ce descriu ziarele şi revistele de scandal. Autorul analizează cu minuţiozitate relaţiile mafiote din cele patru colţuri ale lumii - cartelurile columbiene, Cosa Nostra siciliană, mafiile rusă şi new-yorkeză. Thierry Cretin insistă asupra rolului mafiilor în relaţiile internaţionale şi evidenţiază lipsa resurselor statelor în a le combate eficient. Cartea lui permite aflarea complexităţii fenomenului, dincolo de orice senzaţional.

Chiar şi cititorul mai pretenţios va găsi tot ce doreşte, inclusiv informaţii noi:

definiţia omului de onoare, Al Capone şi alţi mafioţi celebri, mediatizarea asasinatului judecatorului Falcone, succesul de care s-a bucurat Gommora, legea tăcerii, yakuza, cartelurile sud-americane, Cosa Nostra, clanurile din Orientul Mijlociu, prohibiţie, Pablo Escobar, femeile din lumea mafiotă, prostituţie, droguri, spălare de bani, filme şi cărţi despre mafie etc. etc.

De ce o socotim un eveniment editorial? În primul rând este una dintre cele mai noi şi mai complexe prezentări a societăţilor criminale din întreaga lume. În al doilea rând, este o analiză de-a dreptul "clinică", cum spune prefaţatorul, a organizaţiilor mafiote, adică sunt prezentate aspectele istorice, etimologice, etnice, ideologice şi legate de modul de operare. În al treilea rând, totul este prezentat într-un limbaj pe înţelesul publicului neavizat, spus mai direct - este o carte foarte accesibilă. În sfârşit, beneficiază de o bogată şi minunată iconografie.

Thierry Cretin - Mafia (Mafiile). Pe urmele societăţilor criminale, Editura RAO. Traducere de Maria Neagu, Florentina Mitra, Geanina Catrina. Prefaţă de Florian Coldea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO