Ziarul de Duminică

Manual alternativ de comunicare/ de Ziarul de duminică

Manual alternativ de comunicare/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.04.2014, 00:04 59

Deborah Tannen

Ce spun eu şi ce înţelegi tu

De ce bărbaţii şi femeile vorbesc limbi diferite

Editura Litera

Colecţia Dezvoltare personală. Traducere din limba engleză de Adrian Cotora.

O carte care va schimba cu siguranţă modul în care privim o conversaţie. De ce simt majoritatea femeilor că bărbaţii nu vorbesc cu ele, ci doar le critică şi le ţin prelegeri? De ce au majoritatea bărbaţilor impresia că femeile doar îi cicălesc şi nu trec niciodată la subiect? Poate ne-am întrebat adesea, cu exasperare, de ce un bărbat şi o femeie rămân, după o conversaţie, cu idei complet diferite despre ce s-a vorbit. Autoarea ne arată că nu e nimic în neregulă cu noi, cu partenerii sau cu relaţia noastră şi că diferenţele conversaţionale dintre bărbaţi şi femei ar trebui înţelese foarte bine, dacă dorim să atenuăm prăpastia ce însoţeşte bătălia dintre sexe. Ne oferă, totodată, instrumentele necesare pentru a ne da seama ce nu a fost în regulă în cadrul unei discuţii şi pentru a găsi un limbaj comun care ne va consolida relaţiile acasă, dar şi la serviciu.

În cultura noastră, majoritatea oamenilor, dar mai ales femeile se raportează la relaţia lor cea mai apropiată ca la un paradis aflat în mijlocul unei lumi ostile.
Centrul vieţii sociale al fetiţei este prietena ei cea mai bună. Prieteniile fetelor se încheie şi se menţin prin mărturisirea de secrete. Pentru femeile mature, esenţa prieteniei este conversaţia, faptul de a-şi spune una alteia ce gândesc, ce simt şi ce au făcut de-a lungul zilei: pe cine au văzut în staţia de autobuz, cine le-a sunat, ce au spus, cum s-au simţit din cauza asta.
Când au fost întrebate cine sunt cele mai bune prietene ale lor, majoritatea femeilor au numit alte femei cu care vorbesc în mod regulat.

Când li s-a pus aceeaşi întrebare, majoritatea bărbaţilor au spus că soţiile lor. Pe locul al doilea au numit alţi bărbaţi cu care, de exemplu, joacă tenis sau baseball, dar cu care niciodată nu se văd doar ca să discute, sau un camarad din liceu, cu care nu au mai vorbit de un an de zile.
Când Debbie Reynolds s-a plâns că Dick Van Dyke nu i-a spus nimic, iar el a susţinut contrariul, ambii aveau dreptate. Ea a simţit că el nu i-a spus nimic pentru că nu i-a destăinuit gândurile şi sentimentele trecătoare pe care le-a avut de-a lungul zilei – genul de discuţie pe care ar avea-o cu cea mai bună prietenă a ei.
El nu i-a spus lucrurile astea fiindcă, din punctul lui de vedere, nu era nimic de zis. El i-a spus tot ce i s-a părut important – tot ce ar fi vorbit cu prietenii lui.
Bărbaţii şi femeile au adesea idei diferite legate de ceea ce este important – şi de momentul în care subiectele „importante“ ar trebui aduse în discuţie.
O femeie mi-a relatat, încă şocată, o conversaţie avută cu iubitul ei. Ştiind că el se văzuse cu prietenul lui, Oliver, l-a întrebat: „Ce mai e nou cu Oliver?“
Răspunsul a fost: „Nimic“. Dar din conversaţia ulterioară a rezultat că Oliver şi iubita lui se hotărâseră să se căsătorească. „Asta e nimic?“, a izbucnit femeia, cu frustrare şi uluire…


„O carte reconfortantă şi uşor de citit despre complexităţile comunicării dintre bărbaţi şi femei.” New York Times Book Review

Deborah Tannen este autoarea a numeroase cărţi şi articole despre modul în care limbajul folosit în conversaţiile noastre de zi cu zi ne afectează relaţiile. Ce spun eu şi ce înţelegi tu, publicată în limba engleză în 1990, s-a aflat aproape patru ani pe lista de bestselleruri New York Times, din care opt luni pe primul loc, şi a fost tradusă în 31 de limbi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO