Ziarul de Duminică

Marea Copiere

08.09.2006, 17:49 15

Scandalurile din jurul examenelor de capacitate si bacalaureat din acest an mi-au readus in memorie cea mai mare fraudare de examen despre care am stire - mai exact, am fost implicat in ea - si, foarte posibil, cea mai mare din lume si din istorie. Atunci, peste 170 de tineri au copiat sub indrumarea si supravegherea profesorilor. Faptele sunt strict autentice.
Bacau, 1976, armata, sfarsit de ciclu, unitate de artilerie. Asa cum spune un cantec din folclorul ostasesc, "artileria-i arma grea": dupa ce ca tragi cu tunul (obuzierul, ma rog) - si chiar am tras, pe bu-
ne -, ceea ce in sine e destul de stresant, dupa ce ca, pana sa tragi, il plimbi pe coclauri dupa sistemul "saltat falcelele pe umeri si impins pana-ti ies ochii din cap", specialitatea mai si implica serioase cunostinte tehnice. Felul in care functioneaza masinaria, pe de o parte, precautiile necesare atunci cand te joci cu obuze care pot spulbera o cladire, pe de alta, dar mai ales sofisticatele calcule implicate in reglajul tragerii - sunt tot atatea capitole de teorie pe care ar fi bine sa ti le bagi in cap. Si in orice caz, pe vremea aia cel putin, erai obligat s-o faci.
Mai ales ca, la sfarsit, dadeai si examen. Un examen tare, cu trei seturi de subiecte (regulamente, teorie de artilerie, respectiv strategie si tactica - daca memoria nu ma insala), desfasurat de-a lungul unei intregi dimineti. Ca la facultate, ce mai! Subiectele veneau in noaptea precedenta de la Bucuresti, sigilate si sub paza armata: un ofiter insotit de un sergent inarmat. Miza? Una singura: onoarea unitatii. Raportam ca peste 90% dintre militarii in termen au obtinut peste media 9. Ceva in genul asta.
O miza suficienta ca totul sa devina posibil. Mai ales daca ai norocul ca o ruda a unuia dintre TR-isti sa lucreze la Marele Stat Major... Drept care, in seara precedenta examenului, unul dintre locotenenti ne-a chemat intr-o sala de studiu sa rezolvam impreuna "niste subiecte care ar putea semana cu cele de maine..."
A doua zi, eram supravegheati nu doar de ofiterii "nostri", ci si de granguri mai mari, care nu stiau ce se-ntampla. Imaginati-va o clipa socul colonelului care nu ca l-a prins pe un coleg cu raspunsurile complete la un set de subiecte - dar era vorba despre un set ale carui cerinte nu fusesera inca desigilate!! Colonelul siderat a fost luat de-o parte de locotenentul amintit. Nu stiu ce i-a spus, dar l-a calmat.
Evident, s-a luat 10 pe linie. Probabil eram cei mai tari din tara. Sau poate ca si-n celelalte unitati...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO