Ziarul de Duminică

Mari personalitati si superstitiile lor

Mari personalitati si superstitiile lor
03.06.2010, 15:31 56

Luminita Rosca

Formarea identitatii profesionale a jurnalistilor

Editura Tritonic

Lucrarea de fata a mai aparut in urma cu zece ani, la EdituraPolirom, vine in intimpinarea ziaristilor tineri care doresc saafle cum a evoluat procesul de profesionalizare a presei romane sicare sunt, in fapt, instrumentele care "masoara" gradul deprofesionalism al breslei. Astfel, jurnalistii de astazi vor puteaavea un drum mult mai scurt de parcurs pana la profesionalizareadeplina daca vor cunoaste si isi vor asuma istoria domeniului incare isi cauta implinirea.
Luminita Rosca (n. 1954) este conferentiar universitar laFacultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a UniversitatiiBucuresti, doctor al Facultatii de Litere a aceleiasi universitati.Avand ca arii de competenta discursul jurnalistic, redactare sistil in jurnalism si managementul informatiei, este autoarea anumeroase studii, articole si carti, rezultat al unor cercetariample, unele de pionierat in domeniile amintite. A urmat stagii deformare la Ecole de Journalisme (Lille, Franta) si la Department ofJournalism and Mass Communication (University of South Carolina,SUA). Din 2003 este membru in consiliul de administratie al reteleiscolilor francofone de jurnalism "Reseau Theophraste". Cu oexperienta academica de aproape paisprezece ani, are contributiinotabile in structurarea curriculei de formare in jurnalism si instiintele comunicarii. La Editura Polirom a mai publicat:Formarea identitatii profesionale a jurnalistilor (2000),Productia textului jurnalistic (2004) si Mecanisme alepropagandei in discursul de informare. Presa romaneasca in perioada1985-1995 (2006).

Pierre Canavaggio

Dictionar de superstitii

Editura Paralela 45

Nu serveste la nimic sa ne batem joc de increderea prea mare infortele obscure nascute odata cu umanitatea. Superstitiile vor traisi vor dura atât timp cât vor exista oameni. Marii conducatori,marii navigatori si chiar marii gânditori si ctitori de imperii -toti au crezut in ele, de la Newton la Napoleon, Goethe si DeGaulle. Platon a vorbit despre reincarnare, Pitagora, demetempsihoza. Carol cel Mare, desi lua norii apusului drept oarmata de magicieni veniti sa faca farmece asupra Frantei, a fosttotusi cel mai mare imparat din Occident.
Istoria superstitiilor o arata: cel ce nu se lupta sa-si asumeviitorul este condamnat sa aiba un destin obisnuit. Fortândevenimentele sa intre in jocul lor, cei care au modelat istorialumii au dovedit acest lucru. Traducere de Aurelia Nastase.
Redactor-sef la publicatiile Psychologies, Historama, Terresd'Histoire, cronicar literar la Quotidien de Paris, Point, Revuedes Deux Mondes, Pierre Canavaggio a publicat lucrarile Du bonusage des superstitions (Buna folosinta a superstitiilor), edituraLa Table Ronde, Dictionnaire des superstitions (Dictionarulsuperstitiilor), editura Pocket, Les superstitions de l'amour(Superstitiile dragostei), editura Le Rocher, si Guide dessuperstitions (Ghidul superstitiilor), editura l'Archipel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO