Ziarul de Duminică

Marile conflicte s-au născut în acelaşi creuzet cu marile opere de cultură/ de Ziarul de duminică

Marile conflicte s-au născut în acelaşi creuzet cu marile opere de cultură/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.02.2013, 23:55 119

David G.Williamson

Al Treilea Reich

Editura All

Traducere de Iris Manuela Gîtlan Anghel. Al Treilea Reich a exercitat un impact global asupra politicii şi istoriei secolului XX. David G. Williamson este istoric şi politolog şi a scris mai multe cărţi despre istoria modernă a Germaniei şi a Europei. Analizând impactul pe care l-a avut războiul asupra regimului nazist şi asupra poporului german, cartea studiază ascensiunea la putere a lui Hitler, explică modul de guvernare a Germaniei naziste. Sunt examinate politica economică şi externă a regimului nazist, şi rolul acestuia în pregătirea Germaniei pentru război. Autorul, David G. Williamson, oferă o introducere completă şi actualizată în controversele istorice care învăluie această perioadă fascinantă din trecutul Germaniei.

Cartea este foarte interesantă, întrucât, pe lîngă analizele propriu-zise, cuprinde, încă de la început, o cronologie, un dicţionar biografic de personalităţi, un glosar şi hărţi. După analiza celui de-al Treilea Reich, 48 de documente edificatoare. O carte care merită să se afle în biblioteca celor interesaţi de temă.

Istoria universală

Vol. I - Preistoria şi Antichitatea

Editura All

Traducere din limba spaniolă de Laura-Florina Drăghici şi Dana Ducu. Volumul a apărut în 2007 în Spania, sub coordonarea profesorului de istorie contemporană Jose Manuel Cuenca Toribio. Din colectivul de redactare au făcut parte 12 porfesori universitari.

Istoria universală conţine un studiu cronologic amănunţit al existenţei omului pe pământ, încă de la originile sale. Datele şi analizele istorice sunt susţinute de un bogat material grafic, de hărţi, scheme şi ilustraţii tipărite în condiţii tehnice excelente. Lucrarea are un caracter universal, deoarece nu se limitează la punctul de vedere eurocentric, ci prezintă evenimente petrecute pe toate continentele. În plus, este o lucrare accesibilă oricărei categorii de cititori.

Acest prim volum, Preistoria şi Antichitatea, urmăreşte în detaliu rolul invenţiilor tehnice în apariţia lui Homo sapiens şi importanţa primelor instituţii sociale pentru naşterea marilor imperii din Antichitate. Descoperirea utilităţii aşchiei rezultate din cioplirea pietrei şi realizarea vaselor campaniforme, conturarea primelor rituri de trecere şi închegarea comunităţilor pe văile râurilor reprezintă tot atâtea etape în evoluţia hominizilor către revoluţionarele epoci ale fierului şi bronzului şi către splendoarea şi măreţia primelor culturi scrise. Sedentarizarea creează valori şi instituţii sociale, multe dintre acestea valabile până astăzi, dar şi primele deteriorări ireversibile ale mediului înconjurător şi ale relaţiilor interumane. Marile conflicte se vor naşte în acelaşi creuzet cu marile opere de cultură, stând deopotrivă mărturie pentru uriaşele deplasări şi întâlniri ale populaţiilor umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO