Ziarul de Duminică

Martin Millar

Martin Millar
26.01.2007, 21:38 13

Din cand in cand editurile reinventeaza carti sau autori. In septembrie 2006, editura americana Soft Skull Press a publicat un roman aparut intr-o prima editie in 1992, la care au mai adaugat un cuvant inainte de Neil Gaiman. Apartinand unui scriitor scotian nu foarte cunoscut (dar cu un premiu World Fantasy totusi), romanul s-a clasat pe locul 5 in faimosul Top 10 pe 2006 alcatuit de editorii de la amazon.com. Suntem in ianuarie si deja editia este epuizata (se pregateste un nou tiraj), librariile britanice sunt asaltate de cereri, dar deocamdata n-au de la cine s-o importe, asa ca cititorii inveliti in tartane trebuie sa astepte ziua de 2 martie cand va aparea editia UK.
Scriitorul este Martin Millar, iar romanul este The Good Fairies of New York.
Martin Millar s-a nascut la Glasgow, dar s-a stabilit de peste douazeci de ani la Londra. A scris romane, piese de teatru, povestiri si articole. A fost functionar, iar cand cartile lui au inceput sa se vanda, s-a dedicat in intregime scrisului. Cand nu scrie, isi petrece timpul in fata calculatorului sau a televizorului, cantand la flaut sau citind. E pasionat de istorie (in special de Grecia antica), este fan Buffy (the vampire slater) si, printre cei care l-au inspirat, ii pomeneste pe Jane Austen si Sex Pistols.
The Good Fairies of New York este povestea a doua zane care, alungate din Scotia, ajung la New York. Heather MacKintosh si Morag MacPherson sunt pasionate de bautura si de consumul unor ciuperci magice si vor sa infiinteze o trupa punk. Putini oameni le pot vedea. Printre ei Kerry, o muziciana care sufera de o boala cronica, si Dinnie, un tip fara nici un fel de talent muzical si, ce-i mai rau, un tip care nu crede in zane. Zanele isi propun sa-i cupleze pe cei doi in ideea ca, in dragoste, ca si in razboi, muzica e lucrul cel mai important. Cartea este imbibata de o atmosfera boema, amintind de anii '70.
Introducerea lui Neil Gaiman se termina asa: "Am avut in casa cartea cinci ani inainte s-o citesc. Apoi am dat-o cuiva care nu mi-a mai inapoiat-o. Nu faceti nici una dintre greselile mele. Cititi-o acum, apoi convingeti-va prietenii sa si-o cumpere si ei. O sa-mi multumiti candva".
Pe site-ul lui Millar a aparut o nota, pe 7 ianuarie a.c., conform careia The Good Fairies of New York va aparea in Romania "candva, in acest an".
Bibliografie: Milk, Sulphate and Alby Starvation (1987), Lux the Poet (1988), Ruby and the Stone Age Diet (1989), The Good Fairies of New York (1992), Dreams of Sex and Stage Diving (1994), Tank Girl: The Movie (1994), Love and Peace with Melody Paradise (1998), Lux and Alby Sign On and Save the Universe (1999), Suzy, Led Zeppelin and Me (2002)
Sub numele Martin Scott: seria Thraxas. Thraxas (1999 - premiul World Fantasy 2000), Thraxas and the Warrior Monks (1999), Thraxas at the Races (1999), Thraxas and the Elvish Isles (2000), Thraxas and the Sorcerers (2001), Thraxas and the Dance of Death (2002), Thraxas at War (2003), Thraxas Under Siege (2003), Death and Thraxas (omnibus, 2004)

Site: www.martinmillar.com; http:// www.thraxas.com/
Blog: http://martin-millar.blogspot.com/

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO