Ziarul de Duminică

Masinariile Leonardo

Masinariile Leonardo
03.12.2008, 15:39 21

Expozitia este o premiera in Romania. Si reusim sa o vedem gratie unui formidabil noroc. Ea a traversat pana acum 60 de tari din intreaga lume (peste 20 de milioane de vizitatori), iar intentia de inchiriere a exponatelor trebuie anuntata cu cel putin sase ani inainte. Cei care ar fi trebuit sa se bucure de ea in acest moment (un oras din America) au renuntat in ultimul moment, asa ca exponatele au poposit la Bucuresti.
Inventiile proiectate in urma cu 500 de ani de Leonardo da Vinci sunt grupate in cinci categorii: masini hidraulice, masini de razboi, masini pentru zbor, masini pentru constructii si masini pentru manufacturare. Machetele sunt realizate din lemn si reproduc fidel schitele si modelele originale, cum se poate vedea intr-o copie a schitei care insoteste fiecare exponat. Intre ele, pot fi admirate: elicopterul (numit si surub aerian), parasuta, tancul, bicicleta, automobilul, diferite proiecte de poduri fixe sau mobile, scripeti, macaraua de sapat canale, colacul de salvare, burghiul hidraulic, roata motrice, rulmentii, anemometrul, schimbatorul de viteze, reflectorul. Unele dintre ele sunt foarte cunoscute, altele-s de-a dreptul necunoscute si au fost ascunse in desisul de semne si desene carora Leonardo le incredinta misiunea de a jalona propriile mecansime imaginative.
"Stiu ca construiesc poduri usoare si rezistente, usor de transportat si de instalat (...) Stiu sa construiesc un numar infinit de masini de razboi neobisnuite, fie pentru aparare impotriva dusmanului, fie pentru a-l ataca", ii scria Leonardo in urma cu mai bine de cinci veacuri lui Ludovico Sforza, la curtea caruia a vrut sa ajunga si unde a si lucrat. Caietele (codexurile) ramase in urma sa arata ca nu insela pe nimeni.
O observatie pentru organizatori: sunt convins ca pretul excesiv al intrarii limiteaza numarul vizitatorilor. Dar chiar daca patrund patru-cinci vizitatori pe ora si chiar mai putini, nu vad de ce se face atata economie de lumina, asa incat exponatele abia se vad...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO