Ziarul de Duminică

MEMORIA CARTII POSTALE / O noua iubire oficiala cu de-a sila

MEMORIA CARTII POSTALE / O noua iubire oficiala cu de-a sila
27.01.2009, 17:02 39

 
Timp de zece ani (6 iunie 1930 – 6 septembrie 1940), romanii au fost invatati cu o obstinatie din ce in ce mai agresiva cum sa-si iubeasca regele-playboy Carol al II-lea. Apoi, timp de patru ani (6 septembrie 1940 – 23 august 1944), adulatia le-a fost carmuita, tot propagandistic, spre austerul Conducator providential, Ion Antonescu. Din pacate, aceste doua episoade au fost doar niste repetitii generale lejere pentru tavalugul propagandistic comunist ce avea sa se reverse asupra romanilor dupa 6 martie 1945 si care le-a indus cu de-a sila iubirea netarmuita fata de Stalin si de Uniunea Sovietica.
Instrumentul de penetrare a constiintei romanilor si de inoculare a noii "iubiri oficiale" fata de inamicul anticrist de la Rasarit a fost Asociatia Romana pentru Strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica – ARLUS –, infiintata la 12 noiembrie 1944 in sediul Universitatii bucurestene. Primul presedinte a fost profesorul C.I. Parhon, iar in linia a doua de conducere, organizatia a beneficiat de nume sonore ale intelighetiei mioritice, precum Dimitrie Gusti, Nicolae Bagdasar, P. Constantinescu-Iasi, Dina Cocea, care au girat astfel noua orientare procomunista si prosovietica. Cine ar fi putut anticipa, atunci cand razboiul nici nu se terminase (Germania tocmai avea sa-si surprinda aliatii prin ultimul sau contraatac din Ardeni), uriasul succes de masa al acestei organizatii, care, in decembrie 1946 (cu regele inca pe tron), avea deja 143.000 de membri, in preajma abdicarii fortate a lui Mihai 500.000 de membri, pentru ca in aprilie 1950, Parhon sa anunte 4.200.000 de membri (cam tot atatia cati membri de partid erau in decembrie 1989). In Republica Populara Romana, asa cum anuntase Mihail Sadoveanu, "lumina venea de la Rasarit", „Soarele" fiind simbolul electoral al Blocului Partidelor Democratice la alegerile din 1946, iar ziarul Scanteia fiind oferit spre iluminare zilnic. Din decembrie 1944, ARLUS a editat revista Veac Nou, in paginile careia a semnat cu regularitate parintele Fratilor Jderi, dar si a lui Mitrea Cocor, fostul deputat (1926) si senator (1931) Mihail Sadoveanu, alaturi de N. D. Cocea sau Gala Galaction.         
Noua iubire oficiala a mai fost stimulata si prin sarbatori si festivitati special create: in 1946, ziua de 20 octombrie a fost sarbatorita din initiativa guvernului Petru Groza drept "Ziua Prieteniei Romano-Sovietice", care va deveni, in 1947, o "Saptamana a....", iar in 1949 chiar o intreaga "Luna a Prieteniei....", cu intregul ei cortegiu de actiuni propagandistice aferente la orase si sate, oriunde era posibil.
In 1954, adica la un an de la moartea lui Stalin (in martie 1953), asa cum o dovedeste ilustratia unei carti postale si a unei emisiuni filatelice de 65 de bani, in Romania lui Dej inca se mai serba o "Luna a Prieteniei (vesnice)....", se omagia aniversarea revolutiei bolsevice la 7 noiembrie, iar femeia sovietica primea buchete de flori si pupici de la o romanca imbracata in costum popular.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO