Ziarul de Duminică

Memoriile unui fotograf/ de Ziarul de duminică

Memoriile unui fotograf/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.11.2013, 23:55 68

Robert Whymant

Spionul lui Stalin

Richard Sorge şi reţeaua de spionaj din Tokio

Editura Corint

Traducere de Ioana Gabriela Dumitrescu. Prefaţă de Stejărel Olaru. „Pentru cititorul interesat de cărţi de factură politică, cum sunt şi cele care tratează mari scandaluri de spionaj – scrie prefaţatorul –, cartea lui Robert Whymant ar trebui să fie perfectă sub toate aspectele. Cu pasiune şi iscusinţă, Whymant a fost destul de ambiţios încât să evite capcanele pe care o astfel de legendă le poate întinde şi atât de perseverent încât să-şi petreacă douăzeci de ani cu investigaţii  pentru a afla adevărul despre Richard Sorge. Cartea ne înfăţişează destinul unui spion remarcabil, un bărbat arătos, cu trăsături puternice şi privirea tăioasă, care mergea şchiopătând din cauza unei răni căpătate în primul război mondial. O rafală de şrapnele îi sfărâmase oasele. Chirurgii i-au salvat atunci picioarele, dar stângul era cu doi centimetri mai scurt decât dreptul. Cu trecerea anilor, îşi transformase handicapul într-un avantaj, lăudându-se cu rănile de pe corpul său, cicatricele fiind mărturii ale curajului mai puternice decât orice decoraţii. Femeilor le era greu să-i reziste”.

Robert Whymant (1944 - 2004), scriitor şi jurnalist britanic, a lucrat pentru The Guardian, The Times şi The Daily Telegraph. Născut la Luton, a studiat limbile orientale la Universitatea Cambridge. În 1972 s-a mutat în Japonia, de unde trimitea corespondenţe de presă, inclusiv pentru ziare din Australia, dovedindu-se un excelent cunoscător al realităţii nipone, în toate dimensiunile ei: politică (sub 14 premieri), afaceri, modă, finanţe, turism, societate, diplomaţie etc. A fost unul dintre puţinii corespondenţi de presă occidentali care vorbeau fluent japoneza. Între altele, a ţinut prelegeri la Universitatea Waseda din Tokio. În 1996, după 20 de ani de cercetare, a scris Spionul lui Stalin. În decembrie 2004, aflat în vacanţă în Sri Lanka, a fost ucis de tsunami-ul care a devastat zona, lăsând în urmă un sfert de milion de victime.

Heinrich Hoffmann

Hitler aşa cum l-am cunoscut

Însemnările fotografului personal al lui Hitler

Editura Corint

Traducere din limba germană de Roland Schenn. Cuvânt-înainte de Şerban Papacostea. Din 1922, când o agenţie americană de ştiri i-a solicitat lui Heinrich Hoffmann o fotografie a lui  Adolf Hitler – foarte puţin cunoscut la momentul respectiv –, acesta a avut un rol important în viaţa fotografului din München. Imediat după prima întâlnire dintre cei doi, Hoffmann a devenit fotograful său personal şi l-a însoţit în călătoriile cu scop propagandistic, la întruniri şi congrese. Prin intermediul lui, Führerul a cunoscut-o pe Eva Braun.

După ce Hitler a preluat puterea, în 1933, Hoffmann a fost prezent la întâlnirile lui cu diverşi şefi de stat, ca şi la alte evenimente. El i-a fotografiat pe toţi cei care l-au vizitat pe Hitler la Cancelaria Reichului sau la reşedinţa Berghof.

În însemnările sale, Heinrich Hoffmann prezintă începuturile Partidului Nazist, dar şi persoanele şi instituţiile care deţineau puterea în cel de-al Treilea Reich. Deoarece a fost prieten cu Hitler, autorul ne introduce şi în viaţa privată a Führerului. El înfăţişează un om ale cărui stări sufleteşti nu au fost întotdeauna cunoscute de mase, dar nici de cei din anturajul său, fie că erau politicieni sau militari.

Heinrich Hoffmann (1885 -1957) a fost fotograful personal al lui Adolf Hitler. Pentru aproape un sfert de secol, din anii 1920 şi până în 1945, Führerul şi Hoffmann au fost prieteni apropiaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO