Ziarul de Duminică

MERITA SA STII

MERITA SA STII
10.08.2007, 22:54 16

Folclor flamand la inaltime
Unul dintre cele mai cunoscute grupuri de artisti pe picioroange din Belgia - Koninklijke Steltenlopers Merchtemn - va sustine maine, 11 august, la Sibiu, o reprezentatie in aer liber, cu piese din folclorul flamand. Manifestarea are loc in cadrul programului "Capitala Culturala Europeana 2007". Parada va reuni muzicieni si alti 40 de artisti pe picioroange inalte de pana la patru metri. Reprezentatia se va da pe strada Nicolae Balcescu si in Piata Mare din Sibiu. Grupul artistilor cu picioroange a fost infiintat in anul 1945. Crearea lui isi are originile intr-un vechi obicei din Merchtem, acela de a utiliza picioroange pentru traversarea raurilor adanci si a terenurilor inundate sau mlastinoase.
Bestseller de la Corint
Aparitia volumului Convorbiri cu Octavian Paler de Daniel Cristea-Enache la Editura Corint este unul dintre evenimentele majore ale anului editorial 2007. De la lansarea cartii, la inceputul lunii iunie, la Targul de Carte Bookfest, si pana in prezent s-au vandut peste 13.000 de exemplare, fapt ce inscrie Convorbirile cu Octavian Paler in categoria bestseller-urilor. Editura Corint a scos mai multe tiraje succesive, ajungand, la inceputul lunii august, la 15.000 de exemplare. In primavara anului 2008, aceeasi editura va initia o serie de autor Octavian Paler, in cadrul careia vor fi reeditate toate cartile marelui scriitor. Seria va fi coordonata de Georgeta Naidin-Dimisianu.
Trei feluri de descifrare a sinelui
Autopsie, Chipuri si asemanari, Samanism sunt titlurile a trei expozitii care pot fi vizitate la Palatul Mogosoaia. Sub mai vechea deviza de loc al intalnirilor esentiale, palatul a invitat in luna august cinci tineri plasticieni cu preocupari comune: cercetarea sinelui si descifrarea mesajelor sale ascunse circuland pe diferite canale, in variate moduri. Autorii acestor introspectii extreme vin de la Miercurea Ciuc (Zsolt, Antal si Csongor, fondatorii unei grupari artistice, Kokem, ai unui muzeu si ai unei reviste de arta contemporana, Atelier deschis), de la Cluj, Kudor Istvan Duka, promotorul unui fel special de portret, de tip radiografie supradimensionata, si de la Craiova, via Geneva, Livia Balu.
La primavara, pentru Guinness Book
Muzicianul A.G. Weinberger intentioneaza sa stabileasca un record Guinness Book, in cadrul unui proiect ce se va desfasura in primavara anului viitor si care vizeaza reunirea celui mai mare numar de chitaristi care sa cante aceeasi piesa simultan. Locul de desfasurare a evenimentului va fi fixat in aceasta toamna, manifestarea urmand sa aiba loc in afara Bucurestiului. Melodia care va fi interpretata nu a fost inca stabilita, insa va apartine repertoriului clasic de rock sau blues si va avea acorduri simple, astfel incat oricine sa le poata invata usor.
Opt scriitori pentru Frankfurt
Ministerul Culturii si Cultelor va organiza singur participarea Romaniei la cel mai renumit targ de carte din lume, cel de la Frankfurt (10-14 octombrie), dupa ce la ultimele doua editii standul romanesc, realizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER), a fost considerat un succes. Bugetul MCC pentru organizarea standului Romaniei va fi de 160.000 lei, iar tema standului va fi Sciitori romani citesc in Frankfurt. In acest sens, Ministerul va duce la Targ opt scriitori romani - George Balaita, Adrian Popescu, Petru Cimpoesu, Matei Visniec, Ruxandra Cesereanu, Andrei Codrescu, Ion Pop si Dan Cristea - care vor prezenta lecturi bilingve.
Commonplayground
O expozitie inedita de graffiti, Commonplayground, care are drept scop reestetizarea spatiului urban, este deschisa pana pe 31 august la Centrul National al Dansului din Bucuresti. Expozitia este realizata de artistii Ripo, Sinboy si Obes si vorbeste despre faptul ca spatiul public comun, "locul de joaca" al tuturor, poate fi infrumusetat chiar si intr-un mod efemer.
Dictionare practice
Opt dictionare bilingve intr-un singur CD pentru urmatoarele limbi de circulatie internationala: engleza, franceza, italiana, germana. DCD-ul Dictionarelor practice face parte din colectia de carte electronica a Editurii Litera International. El le este extrem de util celor care folosesc permanent calculatorul, punand rapid la dispozitie traducerea cuvintelor. In plus, ofera posibilitatea de a gasi rapid o definitie, printr-o simpla apasare de tasta, in timp ce utilizatorul lucreaza in alt program. (S.T.)
Muzweek.net, 5 ani de muzica online
www.muzweek.net a implinit recent cinci ani de activitate si implicare in muzica romaneasca. Printre noile proiecte pe care le aduce aceasta aniversare se numara www.cartinoi.ro - un magazin online care ofera amatorilor de lectura titluri de carte nou-aparute in Romania; www.librarieonline.ro - librarie virtuala care pune la dispozitie carti, CD-uri, filme, jocuri si jucarii; www.prescolar.ro - portal pentru copiii de varsta prescolara.
Filme in parc
Un eveniment cultural intitulat "Muzica in alb-negru. Sibiu Film Fest" va avea loc in perioada 12-16 august. In prima parte a evenimentului, "Muzica in alb-negru", vor rula cinci filme mute din perioada expresionismului german, acompaniate live de trio-ul Aljoscha Zimmermann din Germania, iar in a doua parte, "Sibiu Film Fest", vor fi prezentate cinci filme contemporane europene. "Muzica in alb-negru" se va desfasura in perioada 12-15 august, in aer liber, in Parcul Astra, proiectiile incepand in fiecare seara la ora 21.00.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO