Ziarul de Duminică

Merita sa stii

Merita sa stii

Un joc de strada marca Gorzo

20.07.2007, 22:41 14

Rezidente de creatie la ICR Paris
Profesionistii romani din diferite domenii umaniste pot beneficia de pana la doua luni de rezidenta de creatie la Institutul Cultural Roman din Paris, in cadrul unui program realizat de ICR Paris cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Franta. Programul se adreseaza cetatenilor romani cu domiciliul permanent in Romania, cu varsta maxima de 45 de ani, cunoscatori ai limbii franceze si/sau engleze. Solicitantii vor prezenta un preproiect. Acesta trebuie sa se inscrie in unul sau mai multe dintre urmatoarele domenii: arte plastice, arhitectura, literatura, critica literara si critica de arta, jurnalism, film, teatru, muzica, dans contemporan, management cultural, muzeologie, patrimoniu. Castigatorii concursului vor beneficia de un bilet de avion dus-intors Bucuresti-Paris, o bursa de rezidenta in valoare de 1.000 de euro/luna, cazare pe o perioada de 1-2 luni intr-o garsoniera echipata cu tot confortul necesar, precum si de logistica si reteaua profesionala a ICR Paris. Concursul se va organiza de doua ori pe an dupa cum urmeaza: in luna mai, pentru perioada iulie - decembrie; in luna noiembrie, pentru perioada ianuarie - iunie. In acest an, in mod exceptional, termenul-limita de depunere a dosarelor este data de 1 august, pentru perioada de rezidenta cuprinsa in intervalul 1 octombrie - 31 decembrie 2007. Dosarul de inscriere la concurs este disponibil la adresa http://www.icr.ro/filiale/index.php?cod_filialaa10. Formularul se completeaza in limba franceza sau engleza si se trimite fie prin posta la adresa: ICR Paris, Concurs rezidente de creatie 1, rue de l'Exposition 75007 Paris, fie prin e-mail la adresa: institut @ institut-roumain.org.

Lumile, dupa Buduca
"- Cain, noi avem un suflet, acelasi, ori avem doua, diferite?
- Acelasi, frate. - Inseamna asta ca daca eu te ucid pe tine, pe mine ma ucid?
- Da.
- Dar tu ramai in viata, ramane si sufletul nostru?
- Ramane.
- Atunci inseamna ca eu nu am ucis pe nimeni.
- Da, asta inseamna."
Convorbiri imaginare de felul acesteia fac materia volumului Dialoguri desecretizate de Ioan Buduca (Editura Charmides, Bistrita, coperta si ilustratii de Vlad Ciobanu), o calatorie initiatica prin subiecte precum crima, scrisul, femeia, numerele, razboiul, Europa, timpul, sufletul, fiinta, ura, teroarea, poezia. "Inscenarile" lui Buduca invita la dezbaterea acestor subiecte "voci" celebre, de la Akenathon si Moise la Nichita Stanescu si Nicolae Breban. De citit si de gandit.

Dali la Timisoara
Muzeul de Arta din Timisoara a intrat in lantul marilor muzee din Europa cu ocazia vernisarii unei expozitii Salvador Dali, pe 10 iulie. Expozitia va fi deschisa pana la sfarsitul acestei luni si reuneste 129 de lucrari, cateva colaje foto si multe litografii, proprietarul fiind un colectionar privat din Luxemburg. Pretul de intrare este de zece lei.

Un joc de strada marca Gorzo
Pentru Dumitru Gorzo, strada ramane locul favorit de expunere a lucrarilor sale. Dupa goanga monumentala desenata pe peretele unei cladiri din Timisoara, au urmat panourile de pe gardul aflat vizavi de Universitatea de Arta din Capitala. Iata explicatia lui Gorzo pentru motivul si scopul amplasarii acestor panouri in strada, intr-o manifestare inedita, curatoriata de Luiza Zamora: "Se iau 22 de panouri desenate cu dimensiunea de 200/100 cm, se expun in strada, se lasa la copt, dupa care sunt recoltate. In urma depunerilor de informatie specifice persoanelor care din diverse motive aleg sa se manifeste aici, rezulta o lucrare noua, ceva intre anarhie si democratie. De ce? Pentru ca peretii orasului au devenit intangibili, pentru ca orice manifestare in aceasta directie este limitata si taxata, pentru ca pe strada exista un public cu multa inteligenta si umor". Ideea de a expune panouri si de a furniza o suprafata de lucru pentru grafferi si pentru pietoni inspirati este continuata la Sibiu, unde, din 15 iulie, Gorzo a amplasat astfel de panouri in cadrul proiectului intitulat Punct de colectare a artei si inscris in agenda manifestarilor culturale ale programului Sibiu 2007 - Capitala Culturala Europeana.

Impresii de SpectActor
Ultimul numar al revistei de cultura, informatie si atitudine SpectActor, editata de Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova, se deschide cu prezentarea celei mai recente performante a institutiei din Banie: "Medeea a stralucit la B-FIT!" si ne face cunostinta cu "thrillerul muzical" Canta maica-mea in far de Gilles Granouillet, a carui premiera a avut loc pe scena craioveana la finele lunii mai. Un interviu cu actorul Ilie Gheorghe, interpret al personajului Iona din piesa cu acelasi titlu de Marin Sorescu, lumineaza paginile de mijloc ale revistei, fiind urmat de un dialog fierbinte cu Iulia Popovici (ambele interviuri poarta semnatura poetului Nicolae Coande). Premierele toamnei completeaza evenimentele care implica si vor implica teatrul din Craiova, iar fragmentul de "teatru greu" Ultimul tren spre casa de Stefan Caraman face un excelent serviciu acestei publicatii cu aer occidental.

O noua donatie Vasile Grigore
Artistul si colectionarul Vasile Grigore va dona lucrari de arta in valoare de peste 450.000 de lei Ministerului Culturii si Cultelor, cu obligatia ca aceasta institutie sa le transmita muzeului care poarta numele donatorului. O parte din colectie a fost donata statului in 2003, iar acum se afla la Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar". Noua colectie cuprinde creatii ale donatorului, pictura romaneasca si obiecte din ceramica, metal, arta decorativa, in valoare totala de 369.783 lei, carti in valoare de 74.390 lei si discuri in valoare de 11.930 lei. Colectia "Vasile Grigore" insumeaza acum peste 500 de piese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO