Ziarul de Duminică

MERITA SA STII / Daca e sambata, e Balul Operei

MERITA SA STII / Daca e sambata, e Balul Operei
13.01.2009, 15:37 23

 
Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca gazduieste maine, 17 ianuarie, cea de-a XIV-a editie a Balului Operei. Producatorul evenimentului, Matei Miko, a declarat intr-o conferinta de presa ca manifestarea va cuprinde concerte de muzica de Giaccomo Puccini, parade de moda, prezentari culinare si o sectiune de dans. "Balul va incepe cu un traditional foc de artificii in Piata Avram Iancu, iar in timpul focului va sosi intr-o trasura englezeasca amfitrionul balului, Ricky Dandel. In cadrul balului va avea loc si decernarea, in premiera, a Medaliei Cetatii, unor personalitati marcante ale vietii academice ale municipiului Cluj-Napoca. Vor sustine de asemenea recitaluri saxofonistul Flavius Teodosiu si doi artisti din SUA, Ron White si Deborah Woodson.
 
 
Italia lui Chirnoaga
 
Saptamana trecuta, la sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, a avut loc vernisajul unei expozitii semnate de Marcel Chirnoaga (1930-2008). Nu este singurul eveniment de acest fel dedicat artistului. In primavara anului 2005, Primaria Orasului Padova si Asociatia "Prietenii Romaniei", condusa de Rosy si Liviu Zanolini, au organizat la Galeria "La Rinascente" o retrospectiva Chirnoaga, declarat cu acel prilej de criticii de arta drept cel mai mare grafician al ultimelor decenii. Tot atunci a fost expusa ultima sa capodopera, Apocalipsa Sfantului Ioan. Multe orase din Italia gazduiesc astazi un numar important de opere din creatia regretatului maestru. In 1999, cu ocazia manifestarii intitulate „Dante in Romania", lui Marcel Chirnoaga i s-a decernat la Ravenna Medalia de Aur pentru cele 21 gravuri ilustrand Infernul din capodopera Divina Comedie.

 
Banii aduc fericirea
 
Filmul Cea mai fericita fata din lume, debutul in lungmetraj al lui Radu Jude, va avea premiera in cadrul Festivalului de la Berlin, care se va desfasura intre 5 si 15 februarie. Cea mai fericita fata din lume, al Casei Hi Film, este realizat in coproductie cu Circe Films din Olanda, cu sprijinul Hubert Bals Fund. Bugetul total al productiei a fost de 650.000 de euro, din care un milion de lei (circa 300.000 de euro) au fost obtinuti in urma concursului organizat de Centrul National al Cinematografiei anul trecut. Filmul mai este finantat de TVR si de agentia de publicitate ADDV. Bugetul sau este completat cu suma de 65.000 de euro obtinuta in urma castigarii Sundance/NHK International Film. Festivalul de Film de la Berlin este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen. Romania participa in cadrul lui si la European Film Market, pentru al doilea an consecutiv, prin Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.
 
 
Avanpremiera la Festivalul Enescu
 
Institutul Cultural Roman din Paris organizeaza, in ianuarie si martie, doua concerte extraordinare in avanpremiera Festivalului International George Enescu 2009.Soprana Leontina Vaduva si baritonul Jacques L'Oiseleur des Longchamps, acompaniati la pian de Alina Pavalache, vor interpreta din lucrarile semnate de George Enescu intr-un concert extraordinar ce va avea loc pe 25 ianuarie, la Sala Cortot din Paris. Concertul este organizat in colaborare cu Societatea muzicala franceza "Georges Enesco" din Paris.
Violonistii Alexandru Tomescu si Clara Cernat vor interpreta la randul lor, intr-un alt concert, programat pe 10 martie la Palatul Behague, sediul Ambasadei Romaniei la Paris, Concertul pentru doua viori si orchestra in Re minor BWV 1043, de Johann Sebastian Bach. Cei doi muzicieni se numara printre ambasadorii Festivalului International George Enescu, eveniment care va fi promovat anul acesta si in alte mari orase europene, precum Berlin, Bruxelles, Londra, Luxemburg, Florenta, Toulouse, Roma, Munchen si Viena.
 
 
 
Saizeci de ani si-o bienala
 
Teatrul Tamasi Aron din Sfantu Gheorghe organizeaza, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintare, Bienala Teatrala Internationala Reflex, la eveniment urmand sa fi prezentate spectacole din Polonia, Ungaria, Cehia si Romania. Festivalul va avea loc in perioada 17-29 martie. Directorul Teatrului, Bocsardi Laszlo, a declarat ca Bienala va reuni cele mai bune spectacole din ultimele doua stagiuni din Europa Centrala. In plus, la fiecare editie a festivalului, va fi invitata si o trupa din Europa de Vest. La prima editie va participa compania Deutsches Theater din Berlin.
 
 
 
 
ICR Tel Aviv: Dialoguri vizuale
 
Pe 15 ianuarie 2009, la sediul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv a avut loc vernisajul expozitiei de arta plastica Dialoguri vizuale, prezentand lucrari ale artistilor Arie Berkowitz, Nadav Bloch, Sarah Einik, Nechama Levendel, Marian Meir. Curator si director al Casei Artistilordin Tel Aviv, Arie Berkowitz este unul dintre cei mai importanti artisti de origine romana din Israel. Nechama Levendel si Nadav Bloch, cuplu recunoscut in intreaga lume, locuiesc si lucreaza la Ein Hod, colonia de artisti fondata de Marcel Iancu in urma cu mai bine de o jumatate de secol. Marian Meir, designer si grafician originar din Romania, traieste si lucreaza de asemenea la Ein Hod. Sarah Einik, nascuta in Israel din parinti originari din Romania, traieste si lucreaza in Romania si in Israel. Expozitia este deschisa pentru public in perioada 15 ianuarie – 25 februarie 2009, de luni pana vineri, intre orele 10.00 si 15.00, la sediul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv.
 
O seara cu Hamlet
 
Astazi, 16 ianuarie, incepand cu ora 18.00, Teatrul Metropolis va invita la un spectacol de top: Hamlet, intr-o montare semnata de Laszlo Bocsardi. Din distributie fac parte: Marius Stanescu, Sorin Leoveanu, Florin Zamfirescu, Alexandru Repan, Laszlo Matray, Cristian Motiu, Sorin Dobrin, Alin Teglas, Romeo Tudor, Diana Cavallioti, Ioana Anastasia Anton, Coca Bloos, Igor Caras. Li se alatura Jozsef Bartha – decoruri, Judit Dobre-Kothay – costume, Arpad Konczei – muzica, Fatma Mohamed – miscare scenica, Tamas Banyai – light design, Alice Georgescu – adaptare text.
 
 
 
Ianuarie la Roma, in cinci evenimente
 
Accademia di Romania de la Roma, isi deschide programul pe 2009 astazi, 16 ianuarie, cu o conferinta in memoria lui Marian Papahagi. Profesor la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca si director al Accademia di Romania intre decembrie 1997 si ianuarie 1999, Marian Papahagi a instituit bursele "Vasile Parvan", prin care romanii dornici sa se perfectioneze in domenii ale istoriei si artei o pot face in capitala Italiei. Un colocviu dedicat studiului Italiei si Romaniei din perspectiva constituirii statelor nationale va avea loc pe 20 ianuarie. Printre participantii la eveniment se vor numara Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane din Bucuresti, Antonello Biagini, prorector pentru Cooperare si Relatii Internationale la Universitatea "La Sapienza" din Roma, si Lauro Grassi, profesor la Universitatea din Milano. Ansamblul baroc Aliusmodum va concerta pe 25 ianuarie, interpretand lucrari de Bach, Ludovico Roncalli, Christopher Simpson, Tobias Hume, Marin Marais, dar si din Codex Caioni, o culegere de piese muzicale din secolul al XVII-lea, descoperita in Transilvania. Pe 28 ianuarie, Gheorghe Stratan, doctor in fizica al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, va prezenta conferinta Receptarea lui Galilei in cultura romana. De la Eminescu la Culianu.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO