Ziarul de Duminică

Michelangelo la braţ cu Shrek pe Kisseleff. GALERIE FOTO

Michelangelo la braţ cu Shrek pe Kisseleff/ de Ziarul de duminică

Michelangelo la braţ cu Shrek pe Kisseleff/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.01.2012, 00:00 73

Munte şi filme scurte

Ediţia 3.0 a festivalului anual Filmul de Piatră (5-8 ianuarie 2012, foto 1) a ajuns la final şi şi-a desemnat câştigătorii. Timp de 4 zile, spectatorii au umplut în fiecare după-amiază până noaptea târziu singura sală din oraşul Piatra Neamţ, de la poalele muntelui Pietricica, care a putut găzdui anul acesta evenimentul, cea de la Consiliul Judeţean. Noutatea festivalului este aceea că selecţia de filme este 100% din România şi Republica Moldova. Un concept care promite să scoată la lumină din ce în ce mai multe producţii româneşti scurte, care sunt din ce în ce mai valoroase. Festivalul a fost iniţiat de regizorul Andrei Dăscălescu.

Ana Ularu, Andi Vasluianu, Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Mărgineanu şi Ticu Lăcătuşu au jurizat competiţia care a adunat 55 de scurtmetraje româneşti în categoriile Ficţiune, Animaţie, Documentar, Experimental, Videoclip şi Extrem. Premiile au fost oferite de ICR şi au însumat 5.000 de euro.

Filmul câştigător la categoria Ficţiune este "Hello Kitty" în regia lui Millo Simulov (foto 2). Un grup de prieteni petrecăreţi, o excursie nebună la mare şi o imagine cum rar se vede în filmul românesc au propulsat scurtmetrajul pe podium.

La animaţie a câştigat "The Scream", realizat de Sebastian Cosor, un film ingenios inspirat de celebra pictura "Strigătul" a lui Edvard Munch.

La documentar laureaţii sunt Dragos Dulea şi Anda Puşcaş, realizatorii filmului "Stremţ 89", o abordare amuzantă a revoluţiei din 1989.

Premiul pentru Cel mai bun film experimental a fost oferit filmului "Vlog 13" regizat de Bădeliţă Alexandru Petru. Ce se întâmplă atunci când părăseşti această lume şi te întorci spre altceva? Există altceva?

La Videoclip premiul a fost adjudecat de piesa "Moartea Boxelor" a trupei Suie Paparude. Clipul a fost realizat de Anton Groves şi Adrian Aghenitei.

La Extrem a fost premiat Horia Măruşcă pentru filmul scurt "Mountain Biking".

Premiul special oferit de ICR a mers la "Grand Hotel Italia" regizat de Rodi Cotenescu, iar premiul publicului la Dragoş Dulea şi Anda Puşcaş pentru "Stremţ 89".

Menţiuni speciale au primit şi filmele "Maria şi unchiul Giani" regizat de Ana-Maria Lemnaru, "Planet_RO2012" realizat de Csont Zsombor, Török Tihamér şi videoclipul "Paşapoartele albastre" al trupei FurioSnails.

Filmul de Piatra va reveni în cel mai pitoresc oraş din Moldova la începutul lui 2013. Până atunci, rămân aplauzele pentru câştigătorii din 2012 şi interesul viu şi crescând al publicului tânăr pentru filmul românesc şi pentru filmul scurt.

Link la Bucureşti

Galeria Jecza din Timişoara împreună cu galeria vieneză Schleifmühlgasse 12-14 au pus bazele unei cooperări între artişti din Austria şi România. Cu proiectul "LINK/UNIT" (foto 3), curatorii Andrei Jecza şi Denise Parizek atrag atenţia asupra rolului creativ al artistului în elaborarea unor structuri sociale noi. Structurile sociale diversificate şi echilibrate din punct de vedere etic sunt în măsură să valorifice potenţialul inerent proceselor creative. Artiştii nu doar vorbesc despre integrare, ei pur şi simplu lucrează împreună în toată Europa dincolo de toate graniţele. Plastici sociale şi intervenţii în spaţiul public le permit tuturor trecătorilor să participe la acest proiect. Curatoarea Denise Parizek va prezenta proiectul la Galeria Recycle Nest (Str. Icoanei nr. 17) din Bucureşti. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 18 ianuarie, ora 18.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels