Ziarul de Duminică

Muzee de top

Muzee  de  top
26.01.2007, 17:35 16

Cele mai frumoase 100 muzee ale lumii este un album splendid, publicat spre sfarsitul anului trecut de Editura Allfa. Cu un an inainte, fusese tiparit de Rebo International din Olanda. Traducerea e semnata de Mircea Moldoveanu, Roxana Birsanu si Augustin Fratila.
Muzeul este o institutie de conservare, cu un patrimoniu istoricizat, destinat sa reziste generatiilor. Indiferent ca gazduieste opere de arta vechi de mii de ani ori creatii contemporane inca nevalidate, muzeul exercita fascinatie, in asa fel incat, de regula, chiar si cei mai reticenti sau mai putin cultivati membri ai unei societati se apropie de el cu nemarturisita sfiosenie. Intr-un fel, asa se si explica diversitatea muzeelor si faptul ca mai toate popoarele vor sa-si recupereze operele de arta pierdute din cine stie ce motive, prin cine stie ce parti.
Aproape fiecare tara are astazi propriul ei muzeu national, in care artistii locului sunt reprezentati prin operele lor cele mai valoroase. Dar exista si tari unde functioneaza mai multe muzee celebre - si nu neaparat in capitala -, cu traditie si pline de comori nepretuite.
In a doua jumatate a secolului trecut, arhitectura cladirilor menite a gazdui arta moderna s-a schimbat complet. In multe tari saau ridicat constructii noi care, datorita noilor tehnologii si materialelor noi, au devenit, ele insele, lucrari de arta. Cladirile Guggenheim din New York si Bilbao sau Centrul Pompidou din Paris sunt exemple edificatoare. Nu in ultimul rand, datorita acestor noi arhitecturi, muzeele au devenit unele dintre cele mai vizitate si admirate locuri de intalnire ale cercurilor interesate de arta.
Volumul de fata ofera imaginea de ansamblu a o suta de muzee, ale caror colectii le plaseaza printre cele mai importante institutii de acest fel. Au fost alese muzee de pe cinci continente, reunind sute de culturi. Fiecare muzeu este prezentat prin informatiile cele mai elocvente si prin cateva dintre cele mai importante picturi pe care le gazduieste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO