Ziarul de Duminică

Nelu, leecher de Romania

09.11.2007, 23:59 26

De ani buni de zile, legislatia Romaniei in materie de drepturi de autor, inclusiv in industria de IT&C, este, vezi Doamne, armonizata cu aceea a Uniunii Europene. Prin urmare, orice furt electronic este aspru sanctionat... cel putin teoretic. Practic, situatia este mult mai roza. De mai bine de zece ani, in Bucuresti, daca pornesti pe jos de la Piata Unirii inspre Piata Romana, te vei intalni in fiecare zi cu cel putin 10 "baieti", unii mai tuciurii la culoare, altii mai "spalati", care vand ambulant, la preturi de zece ori mai mici decat cele din magazine, DVD-uri cu filme, programe si jocuri de calculator piratate.
Pe vremuri, cand eram in liceu, din lipsa de bani, devenisem clientul unui astfel de pirat - un individ de origine rroma, Nelu, care avea alura unui ucigas: inalt, matahalos, had, murdar, tatuat, cu ceafa groasa si ochi mici. Era, totusi, un tip de treaba si un leecher desavarsit, avand acasa (sta intr-o locuinta darapanata, cu bulina rosie, fara apa curenta, din Centrul Istoric al orasului) o mica intreprindere: 3 computere cu inscriptor si conexiune broadband la internet, plus o imprimanta color. In jargonul internautilor, leecherii sunt profitorii, cei care fac bani comercializand produsele deja sparte si distribuite gratuit online de hackeri. Seara, Nelu naviga candid pe forumurile de warez si downloada software-urile, iar in timpul zilei, piranda si puradeii lui luau "matritele" si multiplicau in nestire "davada-urile".
Pentru a nu fi prins de politie, cand vindea, omul meu tinea la vedere doar carcasele, iar "marfa" era bagata intr-o geanta de voiaj, dosita ingenios sub locul de aprins lumanari pentru cei morti al bisericii Sf. Gheorghe. De fiecare data cand doream sa cumpar un videogame, Nelu dadea o fuga la biserica, aprindea repede o lumanare si se intorcea cu jocul respectiv. Mai apoi, dupa o cearta cu un popa, geanta ajusese intr-un stejar din curtea bisericii, iar Nelu se cocota vioi pana la ea si imi arunca din copac "marfa". Tiganii lui Kusturica sunt figuri de ceara in comparatie cu el. Astazi, cand mai trec pe acolo, inca il vad pe Nelu la locul lui, asezat pe un mic scaun pliant, langa statia de tramvai, ascultand manele la un iPod. Imi face cu ochiul si imi zambeste pe sub mustata, cu dintii lui de aur, desi nu am mai luat ceva de la el de mai bine de 6 ani.
Da, suntem in Uniunea Europeana, in Romania, spre sfarsitul anului 2007. Dar mica bisnita electronica nu este infloritoare doar aici. De exemplu, in mai toate pietele din Napoli, pe langa zarzavaturi, electronice chinezesti si imbracaminte second hand, troneaza nenumarate tarabe cu DVD-uri piratate. Iar treaba aceasta se intampla inclusiv in zonele turistice, de shopping de lux. Si sunt convins ca asemenea toleranta generoasa fata de piraterie se manifesta in nenumarate orase din Europa.
Odata cu raspandirea globala si galopanta a computerelor, s-a format si necesitatea viscerala pentru entertainment virtual. Iar cand internetul broadband va penetra majoritatea caselor in care se afla un PC, leecherii vor disparea, pentru ca toata lumea va avea acces direct la torrente, programe de peer to peer sau siteuri warez. Prin urmare, pirateria va creste exponential. Poate atunci, marii producatori din industrie isi vor deschide ochii si vor abandona preturile prohibitive de astazi, cautand surse alternative de venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO