Ziarul de Duminică

Nu doar literatura...

Nu doar literatura...
15.02.2008, 14:11 22

...si nici macar, cum s-ar putea crede, istoria nu sunt singurele purtatoare de flamura ale vietii culturale clujene. Cum s-a mai spus deja, dar nu indeajuns, tinerii artisti clujeni sunt, fara indoiala, principalii promotori ai modernitatii in plastica romaneasca de azi.

Pe cativa i-am vazut la expozitiile Cluj Connection si DadaEast de la Zurich. Ecoul a fost remarcabil.
Modernitatea lucrarilor lor e neagresiva, temperata de reflexivitate, asumata nu ca metoda, ci, mai degraba, ca mod de a fi.
Dezinhibati (cu decenta), indrazneti (cu circumspectie), informati (cu temeinicie) si, nu in ultimul rand, veritabili profesionisti, tinerii artisti au, totodata, o reala stiinta a gestionarii talentului propriu. Pare ca au inteles foarte repede si foarte bine ca se afla pe un teritoriu unde totul se desfasoara dupa reguli precise si necrutatoare.
Vizibilitatea lor e indreptatita. Ei se vad pentru ca au ce arata si arata deoarece au ceva de spus.
Fie ca e vorba despre instalatii video, pictura, tapiserie sau grafica, lucrarile lor au miez si coerenta, iar experimentul (atata cat e) este asumat cu naturalete.
Altfel spus, are rost si finalitate. In plus, artistii au curajul de a fi sinceri, de a arata privitorului nu doar ceea ce cred, ci si ceea ce simt.
Intr-un anume sens, lucrarile lor sunt veritabile exercitii de ingenuitate. Lectii (neacademice) de candoare sui-generis, despre un anume fel de adecvare la ziua de azi. Doar ca "pedagogia" lor nu are nimic belferesc, dupa cum aparenta facilitate nu e decat un savant amestec de iscusinta tehnica si prospetime a privirii.
Un imaginar familiar, reconfortant si neconventional, cu o incredibila putere de iradiere si atasament.
De aceea, cred ca e nevoie sa repetam mereu ca, asa cum se vorbeste despre o Scoala bucuresteana a noii cinematografii romanesti, trebuie sa se vorbeasca (si in tara, nu numai in afara ei) despre o Scoala clujeana in plastica de azi.
Le inrudesc aceleasi calitati: un raport nedistorsionat cu trecutul, curajul asumarii prezentului, seriozitatea, consecventa, loialitatea fata de harul propriu. Si o modestie care e nascuta din soliditatea talentului, din verticalitatea si firescul comportarii. Marca indeniabila a valorii.
Numele celor care o alcatuiesc? Iata cateva: Victor Man, Serban Savu, Cristi Pogacean, Mircea Cantor, Gabriela Vanga, Ciprian Muresan, Adrian Ghenie, Radu Comsa. Vor mai fi fiind, cu siguranta, si altii.
Dar eu pe acestia i-am vazut. Si garantez pentru ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO